El febrer d’aquest 2019 entrarà dins els registres climàtics com un mes extremadament càlid i sec. Durant quatre dies s’han superat els 20 ºC de temperatura màxima a l’Observatori Fabra i això no havia passat mai des que es recullen dades (1914). El darrer rècord va ser durant el febrer de 1990 quan es va superar aquest llindar en tres ocasions.

A més, només ha plogut dos dies a la ciutat. Va ser els dies 1 i 2. El divendres 1 de febrer, a primera hora de la nit, va caure una forta calamarsada a la ciutat que va deixar, com a quantitat més significativa, 9 l/m2 al barri de Sant Gervasi. El dia 2 només es van registrar algunes dècimes de litres en alguns indrets de la ciutat, però no a tot arreu. Al Barri de Sant Andreu ha estat el febrer més sec dels darrers 16 anys.

Plourà per Carnestoltes 2019 a Barcelona?

Els mapes del temps pronostiquen un afebliment de l’anticicló a partir de dijous gras. Malgrat això, encara hi haurà una temperatura per sobre de la mitjana climàtica, almenys, fins passada la primera setmana de març. A partir de llavors, els termòmetres estarien força properes als valors mitjans (línia vermella de la gràfica) o lleugerament per sobre.

Gràfica que mostra l’evolució de la temperatura i la probabilitat de pluja durant els propers dies.

De fet, no es descabellat celebrar el Carnaval a la platja i més si tenim present que la temperatura màxima prevista per diumenge serà de 20 ºC i que la temperatura de l’aigua del mar és de gairebé 15 ºC, la més càlida, almenys, des de 2006.

Malgrat que ens arribaran algunes cues frontals poc actives, no es preveu pluja fins al 6 o 7 de març. Per tant, el Carnaval vindrà marcat per cel majoritàriament clar i temperatura suau. A partir de Dimecres de Cendra, però, pot arribar un front una mica més actiu i deixar alguns ruixats a la ciutat. Estarem atents a les actualitzacions dels models meteorològics i n’informarem també a través del compte @btveltemps de les xarxes socials.