L’acumulació de residus de plàstic i l’elevada quantitat de tovalloletes higièniques són els principals problemes del fons marí de la platja de la Mar Bella de Barcelona. Això és el que es conclou a partir de les dades aportades per l’estació de control submarina que ha estat instal·lada durant un any a l’espigó de Bac de Roda. Es tracta de la primera estació d’aquest tipus que s’instal·la a la ciutat per avaluar els impactes i pressions que pateix el medi marí, relacionats amb la contaminació, el fondeig d’embarcacions i la pesca esportiva, i que contribueixen a la reducció de la qualitat del fons.

L’estació de la Mar Bella està situada en una de les platges urbanes de la ciutat i en un punt conflictiu en relació amb la sortida d’aigües pluvials i residuals, i que poden comportar precisament una major presència de plàstics i tovalloletes. En episodis de pluja abundant, si els col·lectors no donen l’abast, s’aboca un elevat volum d’aigües grises amb residus directament al mar.

166 espècies marines

La zona obté una puntuació de 5,7 sobre 10. Sorprèn el contrast entre la presència elevada de plàstics i tovalloletes i la biodiversitat d’espècies marines que s’han censat en l’estació, i que és un 20 % més alta que en altres estacions de l’àrea metropolitana. En total s’han detectat un total de 166 espècies marines diferents per les 135 que s’han censat al Prat de Llobregat en set anys de seguiment amb una estació de control.

L’estació de la Mar Bella es va instal·lar l’any 2018 dins del projecte SILMAR, de seguiment de la qualitat del medi marí en diversos punts de la costa catalana i les illes Balears, amb l’objectiu de sensibilitzar i promoure’n la conservació. L’estació barcelonina s’ha instal·lat gràcies a un conveni signat entre el centre comercial Diagonal Mar i la Fundació Mar i seguirà en actiu almenys durant un any més. Aquest fet permetrà comparar les dades d’un any amb les de l’altre i elaborar un conclusió amb certa perspectiva històrica. Totes dues entitats ja van organitzar el mes d’octubre passat una recollida voluntària de residus a la platja de la Mar Bella, on es van retirar 565 quilos de deixalles.