mapa de mínimes de Barcelona
Temperatura mínima dissabte 16 febrer

El baròmetre s’acosta als 1030 hPa aquest dissabte, un valor molt superior al llindar dels 1013 hPa, el límit que marca l’alta pressió de la baixa.

L’anticicló, per tant, és el protagonista indiscutible de la situació meteorològica d’aquest cap de setmana així com dels darrers dies. L’estancament atmosfèric ha afavorit que el fenomen de la inversió tèrmica fos especialment notable de matinada a Barcelona, amb temperatures molt més baixes al pla de Barcelona —sobretot a la perifèria i a la façana marítima— que no pas a cotes altes de Collserola.

El cas més extrem el trobem quan comparem la temperatura mínima de l’Observatori Fabra, a 413 metres sobre el nivell del mar, —10,1 ºC—,  i el Zoo o la Verneda, amb només 3,1 ºC. La temperatura també ha estat força baixa arran de mar: a la façana marítima, l’estació de l’Aemet ha anotat un registre mínim nocturn de 4,5 ºC.

Curiosament, al centre de la ciutat també ha fet més fred que al Tibidabo, tot i que aquí l’efecte illa de calor ha fet que el termòmetre no es desplomés de forma tant notable com als barris pròxims al curs del riu Besòs i el Llobregat.

mapa isobàric

Un potent anticicló afecta de ple bona part d’Europa. Font: GFS-Westwind.ch

Per què s’acumula l’aire fred a les parts baixes de Barcelona?

Les altes pressions afavoreixen la subsidència de l’aire, és a dir, el predomini de moviments descendents que faciliten l’acumulació de l’aire fred —més dens i pesat— cap a les parts més baixes de les valls i fondalades. A aquest fet s’hi suma la pèrdua de calor de la superfície terrestre per irradiació en hores nocturnes, cosa que incrementa l’acumulació de l’aire fred en aquestes zones més baixes de la ciutat.

De dia, en canvi, el sol trenca la capa d’inversió i el termòmetre tendeix a normalitzar-se: s’atenuen les diferències entre les parts baixes i l’entorn de Collserola.

Els barris tradicionalment més freds de Barcelona en aquest tipus de situacions són els que delimiten amb els cursos dels rius —el Besòs i el Llobregat. Aquest ha estat, per exemple, el cas de Sant Andreu, on la temperatura ha arribat a baixar de la marca dels 4ºC.

Més fred, però també més contaminació

La inversió tèrmica implica que l’aire fred es concentri damunt de la ciutat de Barcelona, en una capa molt estreta, de tan sols unes quantes desenes de metres de gruix. Aquesta capa prima d’inversió atrapa la contaminació, i n’incrementa d’aquesta manera la concentració.

La formació de la capa d’inversió de matinada, i novament de cara al vespre, quan es pon el sol, es combina també amb els moments de major intensitat de circulació viària. És per aquest motiu que de bon matí i a darrera hora del dia sol ser el moment en el qual s’enregistren els nivells més elevats de contaminació a Barcelona i a l’entorn metropolità.

Dissabte s’han superat els 100 micrograms per metre cúbic de NO2 de bon matí —nivells moderats—, i l’estació de l’Eixample els 40 micrograms per metre cúbic de PM10 —nivell regular.

mapa de partícules en suspensió
Nivells de partícules en suspensió (PM10) dissabte, 16 de febrer, de bon matí

Atents a la contaminació els pròxims dies

La qualitat de l’aire es mantindrà regular de cara a diumenge per bé que el pronòstic del temps anuncia l’entrada d’aire més humit procedent del mar, un fet que entre diumenge a la tarda i sobretot de cara a dilluns  i dimarts, podria afavorir el trencament de la capa d’inversió nocturna i major dinamisme atmosfèric.

A mitjans de la setmana vinent, però, tornaria a imposar-se l’estancament a causa de l’enfortiment de l’anticicló i l’arribada de pols en suspensió en altura.