Fira de Reis estació meteorològica

Aquest cap de setmana s’ha celebrat el desè aniversari de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i ho ha fet amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el nou director de l’ens públic, Eliseu Vilaclara. L’acte ha tingut lloc al Palau de Pedralbes.

Què és la XOM?

La XOM està composta per diferents persones anònimes de totes les comarques. Es tracta d’observadors i vigilants meteorològics aficionats que envien dades climàtiques al SMC. Amb aquests registres permeten completar la informació meteorològica de què disposa el SMC i que majoritàriament està generada per la Xarxa d’Equipaments Meteorològics de la Generalitat de Catalunya (XEMEC), configurada per equips automàtics. La suma de les dades automàtiques i la dels observadors i vigilants, manuals, és més fàcil per fer un seguiment meteorològic molt més local i acurat.

Aquest col·lectiu de persones, distribuïdes arreu del territori, aporten informació meteorològica de dues formes diferents: en la modalitat d’observació meteorològica, amb dades meteorològiques de forma regular; o en la modalitat de vigilància meteorològica, que consisteix a aportar informació visual de fenòmens meteorològics destacats en temps real com en el cas de tempesta, pluja intensa, calamarsa o pedra, estat de la mar, vent fort, tornado o mànega o boira espessa. Aquesta informació es fa arribar fins al SMC a través d’una aplicació web.

Segons el SMC, els beneficis d’aquesta xarxa són molts, com per exemple, que ajuden en el seguiment de les Situacions Meteorològiques de Perill i en l’anàlisi posterior dels episodis meteorològics, així com també ajuden a validar els sistemes automàtics de teledetecció.

La informació subministrada pels observadors adherits a la XOM és considerada vàlida oficialment per al desenvolupament de les funcions pròpies del SMC i aquest en pot fer lliure ús i difusió.