Foto: Pere Lluís Donoso.

Després de la llevantada de principis de setmana, l’anticicló s’ha fet amo i senyor de la situació meteorològica. Un fet que, a banda de portar-nos un temps molt estable, gairebé sense núvols i, per tant, sense pluges, també ens deixa fenomens més curiosos, fins i tot aquí a Barcelona, com és la inversió tèrmica que vam tenir la matinada de diumenge i també aquest dimecres.

Evolució de la temperatura amb l’altura

A la troposfera, que és la capa de l’atmosfera que hi ha en contacte amb la superfície terrestre, generalment la temperatura baixa amb l’altura a raó d’uns 0,9 graus cada 100 metres. Aquest gradient de temperatura varia segons l’aire sigui més o menys humit. Quan la humitat de l’aire és alta, aquesta diferència de temperatura és menor, al voltant dels 0,6 graus. En canvi, quan és baixa, la diferència és major, i pot superar un grau cada 100 metres.

Inversió tèrmica

Quan el temps és estable, és a dir, dominat per les pressions altes, o dit d’una altra manera, quan el temps és anticiclònic, com passa aquest dies a Barcelona i a la resta de Catalunya, l’evolució normal de la temperatura s’inverteix en els nivells més baixos de la troposfera: és el que s’anomena inversió tèrmica. Llavors trobem termòmetres més baixos a les fondalades que no pas en punts més enlairats.

El fet que tinguem pressions altes (anticicló) implica que una gran massa d’aire exercint pressió sobre el terra la qual cosa dificulta, o inhibeix del tot, els moviments verticals i per tant també horitzontals de l’aire. Això provoca una notable estratificació de les diferents masses d’aire que, en no haver-hi moviments, no es poden barrejar. Aquest fenomen explica la formació de les boires a les comarques de l’interior, molt denses aquests dies a les valls del Segre i l’Ebre.

Imatge de boires el matí del 30/10/19, segons Eumetsat

A Barcelona també es produeix inversió tèrmica

Tot i que Barcelona és una gran ciutat on predomina el fenomen d’illa de calor, més que no pas el d’inversió tèrmica, els dies amb molts estabilitat atmosfèrica també se’n produeix. Si analitzem la temperatura mínima d’aquest dimecres, per exemple, veure com al Tibidabo no s’ha baixat dels 17ºC , mentre al Zoo ha fet més fres i ha arribat a baixar fins als 14ºC.

Temperatura mínima 30/10/19

Dijous desapareixerà la inversió tèrmica

Durant les properes hores ens arribarà un sistema frontal, procedent de l’oceà Atlàntic. Aquí Barcelona deixarà més núvols que pluja, però ja facilitarà el moviment atmosfèric i desapareixerà la inversió tèrmica a la ciutat. A més, dissabte arribarà un segons sistema frontal que també propiciarà nous moviments de masses d’aire.