delta ebre temporal gloria ortofotografia icgc
El delta de l'Ebre després del temporal Gloria. Font: ICGC

Cada any Catalunya és afectada per fenòmens naturals de tota mena que deixen petjada. Els incendis, les inundacions, les ventades i els temporals de mar formen part del clima mediterrani.

Els canvis en el paisatge que provoquen tots aquests fenòmens es poden observar fàcilment des de l’aire. És per això que les ortofotografies de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya són una eina molt útil en aquest sentit.

Com que tenen una resolució molt elevada, de 25 centímetres, es poden veure amb tot luxe de detalls les cobertes i teulades dels edificis, els carrers i els boscos. Quan hi ha episodis de temps extrem, que provoquen danys i afectacions, aquesta mena d’imatges permeten copsar els canvis que han provocat en comparar les imatges anteriors amb les posteriors.

El rastre del foc

El canvi en el paisatge després d’un incendi forestal és més que evident. El verd dels boscos es converteix en un camp de restes de fusta cremada i l’entorn pren colors d’una gamma de grisos i marrons molt extensa.

El 24 de juliol del 2021, ja enmig de la sequera actual, es va declarar un incendi a la serra de Queralt, entre els municipis de Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous, entre les comarques de la Conca de Barberà i l’Anoia. El foc va calcinar 1.600 hectàrees.

La comparativa de les ortofotografies de la zona afectada abans i després de l’incendi parla per si sola. S’observa perfectament la transformació de la serra. El bosc i el sotabosc van donar pas a una extensió de troncs cremats i de sòl completament despullat de vegetació.

Les cicatrius d’una riuada

Quan hi ha una riuada, la força de l’aigua és capaç d’emportar-se ponts i edificis propers al riu. També deixa marques a la llera del curs fluvial, en camps i horts i en el bosc de ribera.

Entre el 22 i el 23 d’octubre del 2019 hi va haver una tongada d’aiguats molt important. Les quantitats de pluja van ser extremament abundants a moltes comarques, sobretot a les muntanyes de Prades, on neix el riu Francolí. En tot l’episodi es van arribar a acumular 293 l/m² a Prades, la major part concentrats en poques hores, entre mitja tarda i primera hora del vespre.

L’avinguda d’aigua va ser violenta i va causar inundacions en moltes poblacions, com l’Espluga de Francolí. En les imatges s’observa clarament com hi ha algunes edificacions que van desaparèixer, així com l’esbandida de vegetació que va provocar l’avinguda d’aigua.

El dibuix del vent des de l’aire

Les fortes ventades també poden deixar marques al territori. Quan hi ha temporals de vent o fenòmens de temps violent associats a ventades intenses com tornados i esclafits, sovint els arbres queden tombats i fins i tot hi ha teulades que poden saltar pels aires.

El 23 d’octubre del 2019, poques hores després de la riuada del Francolí, un potent tornado, d’intensitat EF2 segons l’escala de Fujita millorada, va escombrar diverses poblacions de les comarques del Vallès Oriental, la Selva i Osona. Una de les zones més afectades va ser un càmping de Gualba, on la força del vent va arrabassar de soca-rel desenes d’arbres i diverses cases mòbils van quedar fetes miques.

La comparativa de les ortofotos de l’ICGC permet veure perfectament com en la imatge posterior hi ha molts menys arbres que en l’anterior, ja que es van retirar les restes que van quedar. Fins i tot es poden veure algunes parcel·les del càmping buides, sense les construccions que hi havia hagut abans no se les emportés el fibló.