record-historic-temperatura-maxima-barcelona-abril-2024-fabra

El termòmetre s’ha tornat a disparar a l’alça aquest diumenge i ha acabat fent història a Barcelona. La temperatura ha pujat especialment a l’Observatori Fabra, on abans del migdia l’estació meteorològica automàtica ha marcat un registre històric de 29,1 ºC.

La temperatura oficial, però, correspon als 29,4ºC que ha marcat el termòmetre manual de mercuri situat dins de la gàbia meteorològica, on també hi ha el sensor de l’estació meteorològica automàtica.

En qualsevol cas, els 29 ºC d’aquest diumenge suposen un rècord històric en un mes d’abril i fulminen el rècord precedent de l’abril del 2023, amb una temperatura de 27,5 ºC. Mai, des del començament de la sèrie climàtica de l’Observatori Fabra, s’havia mesurat una temperatura tan alta.

Les temperatures més altes mesurades des del començament de la sèrie de dades de l’Observatori Fabra l’any 1914 són les següents:

  • 27,5 ºC el dia 12 d’abril del 2023
  • 27,2 ºC el dia 21 d’abril del 1945
  • 26,9 ºC el dia 20 d’abril del 1945
  • 26,8 ºC el dia 20 d’abril del 1949

Una bombolla d’aire càlid en altura i el vent de garbí, responsables del rècord

La presència d’una bombolla d’aire calent en altura, amb registres al voltant dels 15 ºC a la capa de 1.500 metres, sumat a l’entrada del vent del garbí, eixut i reescalfat, ha implicat registres especialment elevats a Barcelona i a tot l’entorn metropolità.

Anomalia de temperatura a la capa de 1.500 m (850 hPa) diumenge al migdia. Font: Meteored

La calor ja té les hores comptades

Les temperatures desbocades d’aquest diumenge ja tenen les hores comptades. Dilluns la massa càlida que ens afecta començarà a desplaçar-se cap al Mediterrani i obrirà les portes a l’arribada d’una massa molt més fresca i inestable a partir de dilluns.

Evolució de la temperatura a la capa de 1.500 m (850 hPa). Font: IFS/ECMWF

Els models de previsió meteorològica anuncien que la temperatura podrà situar-se fins i tot per sota la mitjana entre dimecres i divendres. El descens de la temperatura també anirà associat a un temps més insegur. Tot i que no s’entreveu cap episodi de pluja general, sí que es preveuen ruixats irregulars. Dilluns a la tarda afectaran els Pirineus, i entre dimarts i dimecres podrien desplaçar-se cap al litoral i el prelitoral central.

Tot sembla indicar que la temperatura es mantindrà a l’entorn de la normalitat durant la segona meitat del mes d’abril.