fred barcelona

Barcelona es va llevar dilluns amb registres de ple hivern pel que fa el termòmetre. La mínima es va moure entre els 2 i els 6 graus a bona part de la ciutat de matinada, registres que no s’assolien des de principis de gener, des del pas de la borrasca Filomena.

No feia tant de fred a Barcelona des del 12 de gener

En el cas de l’Observatori Fabra, la mínima de dilluns, 29 de novembre, va marcar 1,8 ºC, una dècima més que diumenge. En qualsevol cas, però, els valors hivernals d’aquests dies no s’assolien des 12 de gener, jornada en la qual el termòmetre va davallar fins a 0,2 ºC a l’Observatori Fabra.

El fred d’aquest tram final del mes de novembre no ha superat per ara els valors de principis de gener. La temperatura més baixa del 2021 es va anotar l’11 de gener, amb -0,5 ºC de mínima.

Temperatura mínima de dilluns, 29 de novembre del 2021

El fred intens s’allargarà, com a mínim, fins al cap de setmana

La massa d’aire polar ens continuarà afectant al llarg dels pròxims dies en major o menor mesura. Per bé que l’entrada d’aire fred del cap de setmana passat ja s’ha tallat, la massa freda quedarà estancada al fons de valls i fondalades, sobretot en hores nocturnes. El termòmetre podrà repuntar lleugerament entre dimarts i dimecres, tot coincidint amb l’arribada de l’anticicló.

Els models, però, indiquen una altra injecció freda dijous, un fet que tornarà a fer recular el termòmetre abans del cap de setmana. El mapa d’altura previst per a la mitjanit de dijous mostra l’arribada d’una massa freda, acompanyada de vent del nord i de mestral.

Mapa d’altura (500 hPa) previst per a dijous, 2 de desembre, a les 0 h

Ambient fred, però poques precipitacions a Barcelona a curt termini

La setmana es preveu freda, però amb poques estones de paraigua, si més no a Barcelona. Dijous no es descarten alguns ruixats curts, però sobtats, entre la Costa Brava i el litoral central entre el migdia i la tarda.

La nevada es tornarà a activar als Pirineus dimecres a darrera hora. Entre dijous i divendres tornarà a caure amb ganes al vessant nord de la serralada i zones pròximes. La nevada podrà saltar al vessant sud, tal com va passar diumenge al vespre, al vessant sud i al Prepirineu en alguns moments.

El termòmetre tendirà a recuperar-se, lleugerament, a partir del cap de setmana.

El desembre podrà continuar marcat per les precipitacions i el fred moderat

Els mapes a mitjà termini continuen assenyalant que la temperatura es mantindrà a l’entorn de la normalitat o lleugerament per sota en el cas de Barcelona i l’entorn metropolità, com a mínim fins després del pont de la Puríssima.

Per conèixer com es podrà comportar el mes de desembre convé fixar-se en el pronòstic dels models estacionals. Ara per ara, tant el model americà de l’agència NOAA com el model estacional europeu del C3S (Copernicus Climate Change Service), que es basa en les dades del sistema de predicció estacional per conjunts del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (l’ECMWF), coincideixen en el fet que el mes de desembre ens aportarà valors a l’entorn de la normalitat.

La diferència principal rau en les precipitacions: l’americà descriu que es mouran a l’entorn de la normalitat a Barcelona i Catalunya, però l’europeu anuncia que podrien ser força superiors a les habituals.

Convé recordar, finalment, que la mitjana climàtica de precipitació al desembre, en el cas de l’Observatori Fabra, són 46 litres per metre quadrat.

Model mensual de temperatura i precipitació. Font: Servei Meteorològic de Catalunya