irrupció d'aire fred el 27 de novembre del 2021
Temperatura a 1.500 m, prevista per diumenge a les 0h. Font: windy.com

El fred s’intensificarà els propers dies amb l’arribada d’una potent entrada d’aire fred d’origen polar a Catalunya, que es despenjarà cap a nosaltres durant el cap de setmana i que comportarà, sobretot, un descens marcat de la temperatura. L’ambient plenament hivernal s’instal·larà durant uns dies.

La borrasca marxarà divendres

Abans d’aquesta irrupció d’aire fred encara haurem dacomiadar la borrasca que ens està acompanyant durant aquesta setmana, amb pluges abundants i fins i tot alguns fenòmens severs.

Encara entre dimecres i dijous hi haurà el risc de ruixats i alguna tronada, tot i que la tendència és que es facin cada vegada més dispersos i inconnexos. L’episodi de pluja associat a aquesta borrasca es podrà donar per acabat la nit d’aquest dijous, moment en què els núvols s‘esqueixaran més ràpidament.

Divendres podrem gaudir del sol, abans no arribi l’entrada d’aire fred d’origen polar.

Una massa d’aire polar que arrencarà del Labrador

Divendres una borrasca guanyarà intensitat al Regne Unit i anirà baixant cap el sud. Entre aquesta potent borrasca i l’anticicló de l’Atlàntic quedarà un passadís de vents de nord que impulsaran la massa d’aire fred directe cap a la Península.

la trajectòria de la massa d’aire abans d’arribar a Barcelona. El fred arrenca del Labrador i Groenlàndia. font: NOAA

Es tractarà d’una irrupció d’aire fred polar marítima, amb el seu origen al Labrador i Groenlàndia. Contràriament a les masses d’aire fred continental, aquesta arribarà més carregada d’humitat a la Península, tot i que amb poca incidència pel que fa a les precipitacions a Barcelona.

Ara bé, indrets com el nord d’Espanya o els Pirineus, podran rebre una bona nevada a cotes força baixes i que podrien arribar a baixar dels 500 metres.

A Barcelona fred, vent i poc risc de precipitacions

En el cas de Barcelona aquesta gran entrada d’aire fred es farà sentir especialment en forma de vent i fred.

La temperatura serà totalment hivernal durant el cap de setmana, moment en què les màximes de la ciutat difícilment passaran dels 12/13 ºC.

Les nits també quedaran molt tocades, però dependrà en gran mesura del vent que pugui baixar més o menys. Si el vent encalma en hores nocturnes, la temperatura podrà acostar-se als 5 ºC a molts indrets i quedar per sota a Collserola. Si el vent manxa amb força, la majoria de registres mínims quedaran entre els 5 i els 8 graus, cosa que sembla ara mateix més factible.

La temperatura tocarà fons el cap de setmana però es recuperarà la setmana vinent, segons el meteograma. Font: wetterzentrale

I és que el vent s’entreveu també com a protagonista, amb cops que podran superar els 50-60 km/h de nord-oest en diversos trams del cap de setmana.

Pluja i neu, bàsicament al Pirineu

Amb aquesta situació és difícil pensar en pluja o neu fora del Pirineu, on la nevada podrà ser important, especialment al seu vessant nord i a gairebé qualsevol cota.

A la resta del territori només la formació del rebuf podria afavorir la formació de xàfecs en determinats punts on el vent encalmi.

A dia d’avui, s’entreveu aquesta possibilitat per dissabte a la tarda i especialment a la Costa Brava, tot i que falten molts dies i encara pot canviar.

L’entrada d’aire fred té data de caducitat i, coincidint amb l’arribada de la setmana vinent, l’aire fred començarà a marxar.

Recorda que pots informar-te permanentment al nostre portal i també a @btveltemps.