Quan parlem de la ciutat de Barcelona i la seva rodalia ens imaginem un entorn molt urbanitzat, però també hi ha llocs propers on encara perduren zones envoltades de natura i on fer excursions amb nens a prop de Barcelona (i no gaire lluny de casa) és possible.
Parcs naturals, fonts, salts d’aigua o rieres i rierols on remullar-se són alguns dels paratges per descobrir en una excursió o passejada de cap de setmana o, potser, aquest estiu 2021 si preferiu idees i propostes per fer ben a prop i evitar viatges si les restriccions i les mesures covid encara no permeten visitar aquell país que fa temps que teniu a la llista. També es pot fer turisme i tocar la natura ben a prop de casa!
Aquí us deixem el nostre “top 10” d’excursions amb nens a Barcelona
1. Santa Creu d’Olorda
Durada: 45 min
Dificultat: fàcil, amb el desnivell que comporta l’accés a Collserola per Sarrià
Transport públic des de Barcelona: Rodalies Renfe fins a Molins de Rei (R1 – R4) + bus urbà L57A, L61A, MB1
Pàrquing per al cotxe: estacionament gratuït, al costat mateix de l’església de Santa Creu d’Olorda
En aquest paratge, del vessant occidental del Parc de Collserola, s’hi pot visitar l‘església de Santa Creu d’Olorda, documentada ja el 1032 i modificada als segles XVI i XVII. També s’hi troba propera la pedrera dels ocells, molt a prop del cim del puig d’Olorda, de 450 metres.
Des d’aquest indret hi ha camins cap a les valls de Santa Creu i de Sant Feliu, on es pot arribar a la font del Rector, font de Santa Margarita i a la font i safareig de Can Ferriol. De fet, l’indret és una clariana enmig del bosc de Collserola i amb vistes a la vall de Sant Feliu i del delta del Llobregat.
Es tracta d’un enclavament de la ciutat de Barcelona, és a dir, una part de la ciutat envoltada per territori d’una altra població, en aquest cas, de Molins de Rei.
La situació central de Santa Creu d’Olorda fa que sigui accessible des de tots els nuclis de població pròxims: Barcelona, Molins de Rei, Valldoreix, Sant Feliu de Llobregat i Vallvidrera.
2. El mirador del Semàfor i el mirador d’avions del Prat al delta del Llobregat
Durada: 1 h
Dificultat: fàcil. Sense desnivell
Transport públic des de Barcelona: Rodalies Renfe fins a Prat de Llobregat + bus urbà PR3 fins al tanatori
Pàrquing per al cotxe: pàrquing de Cal Tet, gratuït, al costat mateix del mirador d’avions
La sortida que us proposem no comporta cap mena de dificultat tècnica. Es pot aparcar el cotxe ben al costat, o arribar també en transport públic. Un cop arribats al pàrquing, on hi ha el mirador d’avions del Prat de Llobregat, cal agafar qualsevol dels dos camins que voregen el canal camí cap a mar. El costat dret, més ombrívol que l’esquerre.
Seguint recta aquest camí arribarem a tocar de mar en poc més de 20 minuts. Un cop allà (on hi ha un mirador), cal girar a la dreta per passar per davant de les cases dels carabiners fins arribar finalment al mirador del Semàfor, construït a finals de segle XIX per regular el trànsit marítim i, actualment, un mirador perfecte del delta del Llobregat i de la platja verge que tindrem als nostres peus.
3. Sant Ramon, la primera talaia del Garraf/Ordal
Durada: 2 h
Dificultat: mitjana. Desnivell de prop de 250 m
Transport públic des de Barcelona: FGC fins a Sant Boi de Llobregat + bus urbà SB2 fins al camí de Golbes
Pàrquing per al cotxe: pàrquing gratuït, just al sortir de Sant Boi per la carretera BV-2004
Sant Ramon (o Montbaig) és un cim que comparteixen Sant Boi, Viladecans i Sant Climent del Llobregat, amb una altura que no arriba per poc als 300 m. La pujada es fa còmodament per una pista forestal en què només en el seu darrer tram es permet el trànsit de vehicles de motor. El camí planeja fins a la font de Golbes, un lloc ombrívol, força fresc i agradable a l’estiu. S’enfila cap amunt a partir d’aquest punt.
Un cop dalt, podrem gaudir de les espectaculars vistes aèries de tot el delta del Llobregat, Collserola, Barcelona i, en dies de molt bona visibilitat, de Montserrat, el Montseny i fins i tot el Pirineu. Al seu cim trobareu un centre d’interpretació, una ermita i un bar per agafar forces o fer el vermut.
4. El puig Castellar i la torre Charlie, dos miradors perfectes de Barcelona
Durada: 45 min- 1 hora
Dificultat: fàcil. Desnivell de menys de 150 m
Transport públic des de Barcelona: metro L1 fins a Santa Coloma + bus B80 fins a Can Franquesa
Pàrquing per al cotxe: hi ha una petita esplanada just a l’entrar al camí vell a Montcada. Gratuït. També es pot aparcar pels carrers del voltant
Aquesta excursió ens farà arribar al puig Castellar, de 303 m, amb un trajecte curt i de poc desnivell partint del Centre Cívic Can Franquesa, d’on surt el camí vell a Montcada. Seguirem aquest camí fins trobar un trencall que haurem d’agafar cap a la dreta, amb una forta pujada que ens portarà en pocs minuts fins a la torre de vigilància Charlie i el coll dels avions, d’on es tenen unes vistes aèries cap a Barcelona espectaculars.
Un cop allà, només caldrà seguir la carena que uneix el coll dels avions amb el Puig Castellar, on trobarem les restes d’un poblat ibèric i unes vistes perfectes, gairebé 360º.
5. Salt de l’aigua de Molins de Rei
Durada: 1 h caminat des de l’estació de tren de Molins de Rei
Dificultat: fàcil
Transport públic des de Barcelona: Rodalies Renfe fins a Molins de Rei (R1 – R4)
Pàrquing per al cotxe: en transport privat arribar a Molins de Rei i continuar per l’avinguda de Caldes / C1413a i el carrer d’Anselm Clavé. Pàrquing gratuït en un sorral a prop de la Masia de Can Rabella.
Seguim al Parc de Collserola, però ara per la vora de la riera de Vallvidrera, coneguda a la zona com la Rierada. Gairebé tot l’any hi baixa aigua, encara que no en tots els trams. Aquest any, després d’una primavera molt plujosa, baixa esplèndida i és fàcil fer-s’hi una bona remullada.
En aquesta excursió destaquen elements de la vida al camp, com masies, roda de molí, sèquia i molta vegetació pròpia de les zones humides com alzines, pins i alguns roures. El trajecte és fàcil per fer amb criatures, encara que també hi ha molta gent corrent o en bicicleta.
El conegut com a salt de l’aigua de la Reclosa de la Rierada forma una cascada de quasi cinc metres i és el paratge d’una faula que vaticina que hi vivia una dona d’aigua.
6. Les Escletxes del Papiol
Durada: 1 h – 1.30 h
Dificultat: moderada
Transport públic des de Barcelona: Rodalies Renfe R4 i autobús L67
Pàrquing per al cotxe: estacionament gratuït
Seguim al Parc de Collserola, però aquesta proposta és ben diferent. Les Escletxes del Papiol, també al Baix Llobregat, són una singular formació d’escletxes molt estretes formades a la roca calcària de la muntanya i que s’han originat gràcies al desplaçament de blocs de roca fragmentada, formant una mena de laberint entre grans passadissos rocosos. Està molt a prop del puig Madrona, d’una alçària de 341 metres i ubicat entre els municipis del Papiol i Sant Cugat del Vallès. Es tracta d’una altra proposta també molt interessant, ja que al cim hi ha una torre de vigilància d’incendis de 16 metres d’alçària i una mica més avall s’hi troba l’ermita de la Salut del Papiol, a tocar de Valldoreix. Des de l’ermita fins al cim del puig hi ha un corriol força dret, però gran part del camí és molt accessible i dalt del turó hi ha constància d’un poblat ibèric.
Si ens centrem amb les escletxes, per arribar-hi caldrà travessar la població del Papiol en direcció al cementiri i seguir les indicacions. Hi ha una zona pensada per aparcar el vehicle i fer un tram caminant, apte també per fer amb criatures.
7. El gorg de la Mola de la riera de Corbera
Durada: 30 min, allargables a 2 h
Dificultat: molt fàcil, una mica més complicada si s’allarga fins dalt de tot
Transport públic des de Barcelona: FGC fins a Sant Andreu de la Barca
Pàrquing per al cotxe: qualsevol carrer proper al carrer de Lluís Companys, a Sant Andreu
Ben a prop de Barcelona podem trobar petits gorgs que, si tenim la sort que baixen amb força aigua, poden recordar-nos al Prepirineu més que al litoral
Sortint del carrer de Lluís Companys, el carrer es transforma en pista. Pocs metres després trobarem un camí a l’esquerra, que va cap a la riera i que cal agafar. Seguint aquell camí arribarem en molts pocs minuts al gorg i el salt de la mola. Un indret meravellós tot i que, sovint, més brut del que seria desitjable.
8. El castell de Sant Miquel
Durada: 30-45 min
Dificultat: fàcil, bona part del camí ressegueix una pista forestal. Al final hi ha un petit corriol de desnivell més acusat. Desnivell de 130 m
Transport públic des de Barcelona: línia de bus e19/644 Sagalés entre Barcelona i Vilanova del Vallès
Pàrquing per al cotxe: convé deixar la carretera BP-5002 a l’altura de Vallromanes, entrar com si anéssim al golf de Vallromanes, però seguir amunt, cap a Can Corbera fins arribar al coll de Can Cobrera, on hi ha diverses places per deixar-hi el cotxe.
El castell de Sant Miquel, també anomenat castell de Montornès o de Vallromanes, està situat al cim del mateix nom, un turó de 437 m que forma part de la Conreria, a la serralada litoral. Està situat a l’extrem sud del Vallès Oriental. Aquesta zona també havia acollit un poblat ibèric.
El castell apareix documentat l’any 1018. Probablement es va iniciar la construcció de la torre pels volts de l’any 1000 i, posteriorment, s’hi van afegir diversos elements. Actualment només resta dempeus la torre de l’homenatge, la qual ha estat restaurada recentment.
L’accés fins a la torre des del coll de Can Cobrera permet gaudir de vistes del vessant nord del Parc de la Serralada Litoral, també de la plana vallesana i el massís Montseny. Des del cim s’albira la serralada Prelitoral i el Prepirineu. El camí transcorre enmig d’antics cultius de cirerers i de boscos d’alzines, roures i pins. També s’hi pot accedir des del nucli urbà de Montornès del Vallès.
Des del coll de Can Corbera es poden realitzar diverses excursions per la Conreria: el turó d’en Galzeran, el castell de Castellruf o Santa Maria de Martorelles.
9. El turó de Céllecs i el poblat ibèric
Durada: 2 hores
Dificultat: mitjana, no apte per nens gaire petits. Desnivell de 150 m
Transport públic des de Barcelona: Rodalies de Catalunya lína R1 fins a Mataró. Després agafar l’autobús de la línia fins l’Hospital de Mataró i Sagalés, línia 557 fins a Òrrius. Des d’aquí cal anar a peu.
Pàrquing per al cotxe: convé aproximar-se fins a Òrrius i seguir la carretera que va cap a la Roca del Vallès fins al coll de Sant Bartomeu, d’on surt una pista forestal vers el sud. A poc més d’un centenar de metres del coll s’arriba a l’ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes, on podem deixar-hi el cotxe.
L’ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes és una petita església romànica amb absis semicircular d’una sola nau. Des d’aquí surt una pista forestal que ens portarà fins a la part alta de Céllecs. Hi ha diversos trencalls i dreceres que permeten escurçar el trajecte de la pista forestal.
La part culminant està composta de tres turons: el del nord (turó de Mataró, 506 m) alberga una torre de vigilància d’incendis, el del centre (turó de Céllecs, 536 m) i el del sud que alberga un repetidor (turó Rodó, 528 m). Entre els dos primers turons, a tocar la pista, hi ha el mirador de Céllecs, amb bones vistes de la plana vallesana, el Montseny i fins i tot de la serra d’Ensija (Prepirineu). Dalt del turó de Céllecs hi ha les restes d’un dels poblats ibèrics més importants del Vallès Oriental.
L’ermita de Sant Bartomeu pot ser també punt d’inici d’una ruta prehistòrica que passa per diversos dolmens, camí de la Roca del Vallès: el dolmen de Céllecs, la pedra de les Orenetes o el dolmen Foradat, entre d’altres.
10. El mirador de la Cornisa des de Teià
Durada: 2-3 h si es fa a peu
Dificultat: mitjana. Desnivell de 300 m
Transport públic des de Barcelona: en bus fins a Teià. Línia C8 (Monvertis-Sagalés)
Pàrquing per al cotxe: la ruta proposada parteix de Teià, on podem deixar el cotxe al pàrquing públic del poble. Si no es pretén caminar, es pot arribar en cotxe fins al mirador, on podem aparcar. Per fer-ho cal agafar la pista que ressegueix la carena de la serralada litoral, entre Alella i Òrrius. La pista de sorra es pot agafar a prop de Coll de Cera, pujant per la carretera que va d’Alella a Granollers, o bé des del cantó de Vilassar de Dalt.
Si la fem a peu des de Teià, convé tenir present que la ruta salva un desnivell important i que transcorre per una solana amb pocs arbres. És preferible evitar les hores de calor de l’estiu.
Sortim de Teià, tot resseguint el passeig de la Riera cap al nord. Al final del passeig convé agafar el trencall de la dreta cap al torrent del Molí. A la font del Senglar podem agafar aigua i enfilar la pista forestal que ens portarà al mirador del Sagrat Cor, on hi ha una estàtua de marbre monumental .
Des d’aquí podem pujar a visitar el refugi de la Ferreria d’en Vedat, a només 200 m de l’estàtua. Si no, tornem a la pista forestal i continuem resseguint les corbes cap amunt. Passarem primer pel mirador Pi d’en Duran i, finalment, arribarem al mirador de la Cornisa i a la pista de sorra de la Cornisa.
Les vistes des d’aquí són realment espectaculars pel fet de trobar-nos a més de 400 m d’altura. Podem contemplar el Baix Maresme i sobretot la ciutat de Barcelona, que sembla realment molt pròxima. També es pot veure perfectament el Tibidabo, la Conreria, Montserrat o la Mola.
Des d’aquí podem allargar l’excursió pujant fins a l’ermita de Sant Mateu, visitar l’hípica o el bar que hi ha a dalt de l’esplanada, i sobretot la font de Sant Mateu, que enguany torna a rajar després d’anys de no fer-ho.
Descubreix més itineraris i passejades pels barris de Barcelona amb les propostes amb mapa i per escrit del podcast Walk the walk.