Un arbre s’ha desplomat al Parc de Sant Martí. L’incident s’ha produït aquest divendres a la tarda i no ha provocat ferits. Es tracta d’un bellaombra, un exemplar originari d’Amèrica del Sud, i que en realitat és una planta herbàcia molt gran, d’uns 10 metres d’alçària. Tècnics de Parcs i Jardins n’han trossejat les branques i el tronc per poder retirar-lo amb més facilitat.

Un fong, la possible causa

L’exemplar fa pudor de podrit i alguns experts apunten que la possible causa és que estigués afectat per un fong. Una hipòtesi que caldrà confirmar amb una anàlisi més exhaustiva.

Els veïns demanen més manteniment

Els veïns asseguren que havien avisat que estava en mal estat i que fins i tot, Parcs i Jardins l’havia estat tractant per si el podien recuperar. Antònia Jiménez, de la Comissió Parc de Sant Martí ha lamentat que “no es fa manteniment” i que el parc està en un “estat lamentable” de deixadesa i brutícia.

Precisament, aquest dissabte, la Comissió Parc de Sant Martí, que aplega una vintena entitats socials i culturals del barri, ha organitzat una festa reivindicativa per demanar millores al parc.

En aquest sentit, Jiménez ha celebrat que el bellaombra es desplomés la jornada prèvia a la festa: “No s’ha fet mal ningú de miracle”.

El bellaombra, una planta herbàcia

El bellaombra —també anomenat ombrú o arbre de la bona ombra— té l’aspecte exterior d’un arbre però en realitat és una planta herbàcia. Acostuma a tenir una alçària d’entre vuit i 12 metres, i per tant, no és gaire alt. En canvi, té una base molt àmplia amb les arrels visibles que s’estenen lateralment. El 80 % d’aquesta part és aigua i té una consistència més aviat tova, no dura com un arbre.

A banda, també té branques a baixa alçària que creen una copa frondosa i abundant.