Gessamí estrellat sota la pèrgola voltada a tocar del Parc del Centre del Poblenou i el Carrer del Marroc, a Barcelona.

L’ambient agradable i dolç que estem vivint aquests dies acompanya a fer activitats a l’aire lliure i, si a més, ho podem fer en companyia de l’embriagadora i irresistible olor del gessamí estrellat, de ben segur que és una delícia per a molts.

Parlem del “Trachelospermum jasminoides”, però més conegut pel seu nom comú, el gessamí estrellat. I és que estem parlant d’una espècie de gessamí, perquè en realitat no ho és, ja que pertany a la família de les apocinàcies, i no pas a les oleàcies, com sí que ho són els gessamins originals.

La flor del gessamí estrellat es caracteritza per tenir cinc pètals en forma d’estrella

Sovint, aquesta espècie es confon amb les reals, ja que creix, floreix i l’olor que desprèn recorda les flors originals, pel qual també és coneguda com a fals gessamí, gessamí d’estrella, gessamí xinès o gessamí de llet.

És una planta enfiladissa, procedent de la Xina i el Japó, que normalment la trobarem a la vora d’una paret, d’un tancat o en una pèrgola.

Durant aquests dies, també podem gaudir de l’essència perfumada i molt agradable d’olorar dels tarongers i, sortosament, Barcelona n’està plena. De fet, hi ha més de tres mil tarongers repartits per la ciutat, però és que un 35 % d’aquests es troben al districte de Sant Andreu.

Cal, doncs, aprofitar aquest moment àlgid de la floració, en especial del gessamí estrellat, que ja ho diu el refrany: “Bellesa de maig, en un dia me’n vaig”. Et proposem cinc racons amagats i (encara) poc turístics on ensumar aquesta flor d’olor a Barcelona.

1. Parc del Centre del Poblenou: a la vora de la pèrgola voltada

Al districte de Sant Martí, a cavall entre l’avinguda Diagonal i el carrer del Marroc, hi trobem el Parc del Centre del Poblenou. Aquest espectacular espai enmig de la ciutat omple més de cinc hectàrees de vegetació autòctona mediterrània.

El recinte també destaca per la seva bonica pèrgola voltada tocant el tancat de ferro i és justament en aquest punt on, tant les tanques metàl·liques que envolten el parc com sota la pèrgola voltada, exhibeixen, a finals de maig, el gessamí estrellat ben ufanós.

Les tanques metàl·liques del Parc del Centre del Poblenou llueixen el gessamí estrellat

2. Nou Parc de les Glòries: gessamí estrellat a tocar de les taules de ping-pong

La Gran Clariana del nou Parc de les Glòries.

A la vora de la Gran Clariana del nou Parc de les Glòries, estrenada el 6 d’abril del 2019, trobem l’Espai Joventut, una zona dedicada als joves equipada amb pistes de bàsquet i pistes de ping-pong.

Aquest espai, també envoltat d’unes grans tanques metàl·liques, aquests dies llueix ben guarnit gràcies a l’eufòric gessamí estrellat que hi floreix.

El gessamí estrellat omple de vida el tancat de l’Espai Joventut del nou Parc de les Glòries

3. Plaça de Maragall: petit racó del Guinardó amb aquesta flor d’olor

Un racó, poc transitat i un pèl amagat, que també desprèn en aquestes dates, l’olor d’aquesta flor, és el que es troba a la plaça de Maragall, ubicada entre les parades de metro de la Sagrera i Camp de l’Arpa. El gessamí estrellat s’enfila i floreix al tancat metàl·lic del parc infantil d’aquest espai.

4. Parc del Clot: grans arcades dels antics tallers de Renfe

El gessamí estrellat floreix ben pletòric al Parc del Clot

Si ens desplacem al Parc del Clot, just a on es troben les grans arcades dels antics tallers de Renfe, hi trobem entre els arcs grans quantitats d’aquesta flor d’olor. D’una manera abundant, esplèndid i ufanós llueix aquest tancat en aquestes dates.

El gessamí estrellat guarneix part de les grans arcades del Parc del Clot

5. Carrerons a Sant Gervasi – la Bonanova

Per últim, destaquem alguns carrers del barri de Sant Gervasi – la Bonanova, on el gessamí estrellat perfuma a dojo. En especial, recalquem aquells carrerons que es troben entre els Jardins de Ca n’Altimira i del Doctor Roig i Raventós.

Per sort, aquest és només un petit recull d’espais on ensumar aquesta flor a Barcelona. De ben segur que n’hi ha molts més, però sigui com sigui, i tal com parafraseja el grup musical català Doctor Prats, cal doncs aprofitar aquest moment àlgid de la floració a la ciutat i a l’entorn metropolità perquè “si t’enamores de les flors, a la tardor tot seran plors!“.