Forta xafogor el 12 de setembre

Som ja a 12 de setembre i molta gent es pregunta si aquesta xafogor que encara ens domina és habitual a la nostra ciutat. S’ha de dir que molts mesos de setembre són encara enganxosos, amb nits de mal dormir. I una bona mostra són les dades, que ens diuen que les nits tropicals són nombroses. I des de fa 20 anys, d’una forma encara més freqüent.

La memòria meteorològica sol ser molt curta

Donant un cop d’ull a les dades de temperatura mínima del setembre del 2000 al 2020 a l’Observatori d’AEMET a la Vila Olímpica, podem copsar com cada any hi ha un grapat de nits en què la xafogor és molt notable.

En aquest cas, les mínimes tropicals (més de 20,0ºC de temperatura) són un fenomen molt habitual a Barcelona. I tenint en compte les dades de la Vila Olímpica, hi ha hagut anys en què més de la meitat del setembre han tingut nits de molt mal dormir.

Cal dir doncs que els darrers 20 anys els mesos de setembre a Barcelona no són frescos. Tot el contrari: és perfectament un mes d’estiu.

Una altra cosa és la psicologia de la població: els dies s’escurcen, les vacances per a la majoria s’acaben, la tardor s’apropa, la societat tendeix a agafar la rutina i fer menys activitat col·lectiva. La sensació general, doncs, és que inexorablement l’hivern és a prop.

Les nits de xafogor en general estan augmentant els darrers anys

Amb el gràfic ja citat, podem comprovar que la dècada del 2011 al 2020 el nombre de nits tropicals al setembre s’ha incrementat. Si del 2000 al 2010 va costar va costar trobar setembres amb més de 15 dies de forta xafogor nocturna (anys 2006 o 2007, per exemple), la darrera dècada inclou els anys més càlids.

Del 2011 al 2014, el 2016 o el 2018 han passat de les 15 nits tropicals només al setembre. I s’emporten el primer lloc del podi l’any 2014 i el 2018, amb 21 nits tropicals. En canvi, l’any 2003 “només” set nits van ser tropicals, seguit del 2005 amb vuit nits tropicals.

És curiós com els darrers dos anys les nits tropicals han descendit a Barcelona durant el setembre. 12 dies concretament, per bé que arribem a tenir nits de més de 20 graus de mínima, fins i tot a les acaballes de mes. Molt possiblement no signifiquen cap canvi de tendència.

Al setembre encara podem trobar gairebé nits tòrrides a Barcelona

Lluny de ser un mes fresc, alguns anys s’han registrat mínimes de gairebé 25 graus, temperatura que coneixem com a mínima tòrrida. En el següent quadre ens podem fer una idea dels anys amb mínimes més altes al setembre.

Per exemple, la nit més xafogosa que s’ha registrat els darrers 20 anys al setembre fou la del 4 de setembre del 2016 amb 24,7 graus de mínima. I la més alta i avançada en el calendari va ser la del 14 de setembre del 2011 amb 23,7 graus a la Vila Olímpica.

Dies i nits de xafogor evident, i que com podem comprovar, no només es donen els primers dies de setembre.

El setembre és un dels millors moments per prendre el sol i gaudir de la platja

Com hem vist la xafogor i la temperatura elevada són patrimoni del setembre barceloní. Tot i que ja és un mes en el qual les tempestes ens comencen a escombrar, encara hi ha moltes finestres de temps més calmat.

I en aquests dies de sol, és quan podem trobar unes condicions idònies per descansar o fer les nostres vacances: dies càlids, nits de poc abric, mar molt càlid i molta menys aglomeració a platges i viles.

Per exemple, la Diada tenia una temperatura del mar propera als 26 graus al nostre litoral. Tot un luxe si no us agrada l’aigua freda.