pluja capçaleres maig juny 2024 embassaments
El riu Bastareny abans d'unir-se al Llobregat a Guardiola de Berguedà

Els ruixats i tempestes de divendres són ja la traca final d’un episodi de pluja i d’inestabilitat que ha afectat Catalunya durant un bon reguitzell de dies. Les precipitacions han beneficiat les capçaleres dels rius del Pirineu i el Prepirineu orientals, aquells que drenen cap als principals embassaments de les conques internes de Catalunya.

El maig ha estat plujós, tot i que la pluja ha anat per barris pel fet de tractar-se d’un context de ruixats i tempestes irregulars, que deixen força aigua en alguns punts però poca en altres de relativament propers.

El context d’inestabilitat s’aturarà aquest cap de setmana, també als Pirineus, però podria tornar abans de finalitzar el mes de maig.

Així han variat els embassaments durant el mes de maig

Des del dia 1 de maig el conjunt d’embassaments del sistema Ter-Llobregat han passat del 22,3 % (136 hm³) al 29,57 % (181 hm³).

El conjunt de les conques internes han passat del 21,27 % (147,69 hm³) al 28,28 % (196,4 hm³).

El canvi de percentatge fins al dia 24, per embassaments, ha estat el següent:

Estat dels embassaments (%)1 de maig24 de maig
Darnius-Boadella14,1 %20,5 %
Sau7,4 %25 %
Susqueda26,7 %27,3 %
la Baells32 %43 %
la Llosa del Cavall22,4 %26 %
Sant Ponç31,8 %33,6 %
Foix65,8 %67,1 %
Siurana2,7 %2,5 %
Riudecanyes2,6 %2,6 %
Font: ACA

Quan tornarà a ploure a les capçaleres?

El cap de setmana coincidirà amb l’arribada de l’anticicló i d’una massa d’aire més càlida i estable en altura. Els xàfecs de tarda pràcticament desapareixeran dels Pirineus. La temperatura tendirà a pujar clarament i assenyalarà valors propis per l’època de l’any.

El pas d’una petita bossa freda en altura al llarg de dilluns farà que, transitòriament, reapareguin les precipitacions a la serralada pirinenca durant la tarda. Es tractarà d’un episodi breu que no tindrà continuïtat a curt termini.

La setmana vinent serà força estable en conjunt, sobretot entre dimarts i divendres.

Els xàfecs, però, podrien tornar a sovintejar a partir del cap de setmana vinent a les capçaleres, coincidint, de retruc, amb l’arribada del mes de juny i de l’estiu meteorològic. El causant d’aquest nou episodi d’inestabilitat seria l’arribada d’un altre embossament d’aire fred en altura.

Les tempestes podrien sovintejar durant la primera setmana del mes de juny, una bona notícia de cara als embassaments.

El juny, un dels mesos més plujosos de l’any als Pirineus

Estadísticament el mes de juny és força plujós a les capçaleres del sistema Ter-Llobregat. En alguns indrets d’aquest entorn és el mes més plujós de l’any. Els registres mitjans es mouen entre els 80 i els 100 litres per metre quadrat a les capçaleres del Llobregat i del Cardener, però entre els 100 i els 120 litres a l’Alt Ripollès i al nord de la Garrotxa.

Si l’estadística es complís aquest mes de juny, els pantans continuarien recuperant reserves i ens permetrien encarar l’estiu amb més garanties pel que fa a reserves d’aigua.

Precipitació mitjana del mes de juny (període 1991-2020). Font: Atles climàtic de Catalunya (SMC)