La sequera continua fent estralls a Catalunya. No hi ha manera de revertir la manca de pluja que fa més de tres anys que s’arrossega i un dels elements que ho mostren de manera més clara és el nivell dels embassaments.

Els de les conques internes de Catalunya es troben ja per sota del 16 % de la seva capacitat, i continuen baixant lentament. Ara bé, això és el conjunt dels embassaments, perquè si ens fixem en pantà a pantà hi ha escenaris força dispars dins la situació alarmant.

El buidatge de Sau, amb dades

Sense cap mena de dubte, l’embassament que presenta una situació més cridanera és el de Sau. L’explicació no ve motivada només per la sequera. S’està desembassant aigua cap al pantà de Susqueda, que es troba més avall per tal de garantir la qualitat de l’aigua emmagatzemada d’aquest embassament.

El nivell d’aigua és més baix que mai. Dels 165 hm³ d’aigua que hi caben, tan sols n’hi ha 7 hm³. Això vol dir que aquest dimecres l’embassament es troba al 4,83 % de la seva capacitat.

La part superior de la làmina d’aigua es troba a 377,3 metres d’altitud per sobre del nivell del mar, 48 metres per sota de l’altitud màxima a la que se situaria en cas que l’embassament estigués del tot ple.

Les imatges de satèl·lit són ben clares

La comparativa de les imatges del satèl·lit Sentinel 2, de l’Agència Espacial Europea (ESA), és espectacular i, alhora, preocupant.

El gener del 2021, un any després del temporal Gloria i havent passat el Filomena, l’embassament es trobava gairebé ple. Els marges despullats d’aigua i vegetació gairebé no s’arribaven a veure, llevat del sector que hi ha als peus dels cingles de Tavertet, on el pendent és més suau.

En canvi, la imatge actual, de dimarts dia 23 de gener del 2024, és radicalment diferent. El nivell d’aigua és tan baix que cal caminar una bona estona des del marge de l’embassament per arribar a l’aigua. En color marró clar es veu tota la superfície que hauria d’estar coberta per aigua, una extensió que cada dia que passa és més gran.