Clam del sector que gestiona els espais verds per garantir-ne el futur. Un total de 23 entitats han signat un manifest en què demanen a la Generalitat que es garanteixi el reg de supervivència quan entri en vigor la fase d’emergència per la sequera, previsiblement a principis de febrer. Entre els signants hi ha jardiners, paisatgistes, empreses vinculades als sector i enginyers, que recalquen “l’acció climàtica positiva” que representen els espais verds.

En la fase d’emergència es permet el reg amb aigua freàtica no potable de l’arbrat dels municipis afectats, però queda prohibit regar de forma generalitzada les zones verdes i els jardins, tant públics com privats. El sector, però, reclama poder regar tant els espais públics com privats perquè el verd “no entén de propietats”, tot i que estan d’acord a no regar la gespa en aquesta fase.

“Cal potenciar i no reduir”

“Com a societat no ens podem permetre renunciar a un dels elements que té un efecte positiu demostrat, amb un retorn immediat i a futur, en la mitigació del canvi climàtic, així com en la salut i el benestar de les persones”, alerta el comunicat. De fet, consideren que “cal potenciar i no reduir” els elements, com el reg, que ajuden a mitigar els efectes sobre el medi ambient, i veure aquest consum d’aigua com una “inversió imprescindible”. També insisteixen que no es poden tornar a aplicar mesures que “reverteixin la viabilitat econòmica de les empreses” del sector.

Només un 2,5 % de l’aigua potable es destina al reg

Els sector assegura que l’aigua potable que es dedica al reg representa el 4 % del total i en el cas del reg de supervivència aquest percentatge baixa fins al 2,5 %. També recorden que arran de la sequera que va patir Catalunya el 2007-2008 ja van introduir moltes millores d’eficiència hídrica i es van seleccionar espècies més resilients. Els signants del manifest, que es reuniran amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el proper 5 de febrer, reclamen a les administracions més mesures per a una millor gestió de l’aigua.