(ACN) La federació Ecologistes de Catalunya (EdC) denunciarà el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, davant la Fiscalia de Medi Ambient. L’entitat ha pres la decisió després que el 16 de gener el govern va acordar reduir el cabal d’emergència dels rius Llobregat, Muga i Ter.

Els responsables d’EdC han dit que aquest dilluns demanaran que s’obrin diligències contra Reyes, a qui fan responsable d’aquesta mesura, que “atempta contra la biodiversitat”. Han criticat que la proposta plantegi “reduir en un 92 % de mitjana el cabal de manteniment aprovat” i han alertat que causarà importants afeccions ambientals i sobre la qualitat de l’aigua. A més, han calculat que en els trams afectats hi ha 48 espècies en perill d’extinció.

Reducció del 94 % del cabal dels rius Ter, Muga i Llobregat

L’entitat ecologista instarà el fiscal a demanar a la direcció de Polítiques Ambientals “els informes que confirmen que sostraient aquest cabal els rius podran sobreviure”. Els ecologistes exigeixen que s’aturi l’acord de govern. Segons EdC, el nou cabal d’emergència estipula que al riu Llobregat, entre Sant Joan Despí i la desembocadura —un tram de 14 quilòmetres— el cabal es redueixi de la xifra actual de 4.300 litres per segon a 250, és a dir, un 94 %.

Al Ter, des del Pasteral fins a la desembocadura —un tram de 67 quilòmetres— el cabal baixaria dels 5.500 litres per segon, que es consideren ara com ara cabal de manteniment, a 600, un 89 % menys.
A la Muga, des de Pont de Molins fins a la desembocadura —un tram de 19 quilòmetres— la reducció seria del 96 %, dels 1.200 litres per segon establerts actualment com a cabal de manteniment fins als 40.

Decisió sense precedents

“No hi ha cap precedent a la història hidrogràfica del país en què ningú s’hagi atrevit a aplicar aquestes reduccions”, ha alertat el president de l’entitat a Catalunya, Joan Vàzquez. Ha recordat que es tracta de rius que passen per espais de la Xarxa Natura i que, per tant, estan protegits. Ha criticat que l’executiu no hagi actuat sobre determinats sectors com el de la ramaderia i que no hagi aplicat restriccions sobre les macrogranges que segons els ecologistes hi ha a les comarques d’Osona, al Bages o a l’Alt Empordà. Ha avisat que el Llobregat, el Ter i el Muga són tres rius “importantíssims” per conservar la biodiversitat i ha apuntat que un total de 48 especies en perill d’extinció viuen en els trams afectats per l’acord.