Quan Catalunya entri en fase d’emergència per sequera, previsiblement durant aquest mes de gener, la Generalitat preveu reduir el volum d’aigua que baixa pels rius per sota, fins i tot, del seu cabal ecològic. En el cas del riu Llobregat, a partir de Sant Joan Despí, on es troba la planta potabilitzadora, es passarà dels 500 l/s actuals al mínim que garanteix la salut ambiental del riu, a la meitat, 250 l/s. En el cas del riu Ter, es passarà dels 2.000 l/s que actualment arriben a la desembocadura a només 600 l/s.

Segons el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, això permetrà allargar l’aigua disponible als embassaments del sistema Ter-Llobregat 136 dies més, un cop s’entri en fase d’emergència. Mascort també ha explicat que per mitigar el dany ambiental que suposa aquesta reducció dràstica del cabal dels rius, dos dies a la setmana, es recuperaran els nivells actuals.

Què és el cabal ecològic?

El cabal ecològic d’un riu és el cabal mínim que s’ha de mantenir en un curs fluvial a fi de garantir la viabilitat dels seus sistemes naturals. Traspassar aquest límit, per tant, perjudica la seva salut ambiental.

Prohibides les dutxes a equipaments esportius

La Generalitat de Catalunya ha anunciat altres mesures que es posaran en marxa quan es decreti la fase d’emergència per la sequera, previsiblement aquest proper mes de gener. Una de les més destacades és que es prohibirà l’ús de les dutxes d’instal·lacions esportives, com piscines i clubs de futbol, perquè, segons el govern, és on es produeix la principal despesa d’aigua.

Es podran regar els arbres públics

La Generalitat també vol modificar el pla especial de sequera per permetre que es puguin continuar utilitzant les piscines d’ús públic i esportiu. A banda, el govern permetrà que se segueixin regant els arbres públics perquè no morin. Aquesta, precisament, era una de les peticions que l’Ajuntament de Barcelona havia fet a la Generalitat i que estava pendent de resposta.