Fins a 12.000 litres d’aigua al dia es malbaraten a la bassa municipal de la masia de Can Soler, a Horta- Guinardó, segons els càlculs que ha fet el col·lectiu ecologista Agudells a betevé. Fa anys que l’entitat alerta d’aquesta pèrdua de cabal que acaba al clavegueram, però ara, en el context de sequera actual, consideren que desaprofitar tota aquesta aigua clama al cel.

L’aigua que s’acumula a la bassa de Can Soler prové de la mina de la font dels Pins, una part s’aprofita per regar els horts, arbres fruiters i jardins de la masia. El sobrant, però, es barreja amb les aigües brutes de la casa i acaba al clavegueram. El col·lectiu demana a l’Ajuntament que capti aquesta aigua, que es perd amb un dipòsit o una bomba per regar, com a mínim, els arbres secs dels parcs i zones enjardinades del barri.

Un cabal que no deixa de rajar

“Fa anys que constatem com és fa un mal ús de l’aigua amb aquest sobrant”, comenta en Juli Fontoba, president del col·lectiu Agudells. Ara, en plena sequera, asseguren que l’aigua no ha deixat de rajar fins i tot en els mesos d’estiu. El col·lectiu considera una incongruència que mentre que es demana a la ciutadania que estalviï aigua no es busqui solucionar aquesta pèrdua de cabal.

No s’ensenya millor que amb l’exemple. El que hauria de fer l’Ajuntament és arreglar-ho”, sentencia Fontova. Denuncia que hi han insistit als consells de barri però des del Districte d’Horta- Guinardó se’ls remet a Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge.

Demanen que es reaprofiti el sobrant d’aigua

Pel col·lectiu la solució és captar l’aigua que es perd amb un dipòsit o bomba. De fet, expliquen que instal·lant només una bomba es podria canalitzar el sobrant d’aigua cap una bassa propera. “Tenim aigua per regar, com a mínim, els parcs del barri. El que passa és que no s’extreu”, explica Fontoba.

A més, asseguren que la qualitat de l’aigua que arriba al centre de natura Can Soler és molt bona. “No hi ha animals pasturant a prop, ni cap activitat industrial. Tot i no ser aigua tractada, hi ha gent que beu l’aigua que brota de la font del Bacallà”, afegeix un dels talleristes de medi ambient de Can Soler, Joan Blas.