sol i calor a l'estiu

Som a la recta final del mes de juny i, de moment, hi ha hagut domini del sol i absència de pluja a Barcelona i bona part de la costa catalana. Situació molt monòtona, sense grans calorades (tret dels primers dies de mes) i pertorbacions que han lliscat més al nord dels Pirineus. A l’oest i el centre europeu hem tingut episodis de temps molt advers, mentrestant.

Onada de calor històrica a la costa oest americana i el Canadà, amb gairebé 50 ºC

Si a Catalunya (i tota la península Ibèrica) no estem tenint encara onades de calor, sí que s’ha concentrat en els estats del nord-oest dels Estats Units i l’oest del Canadà. Per exemple, a la Colúmbia Britànica i des de Califòrnia cap al nord estan tenint un final de juny molt calorós.

Dmarts es van reventar rècords històrics de temperatura al Canadà, per tercer dia consecutiu i amb registres propers als 50 ºC, una onada de calor històrica.

Dimartss es va superar aquest registre a Lytton i es va anotar una temperatura màxima de 49,6 ºC, el registre més alt anotat mai al Canadà fins ara.

És el tercer rècord absolut de temperatura que se supera consecutivament aquesta setmana. Una autèntica barbaritat.

La calor encara té corda per a uns quants dies

Les previsions de tots els models indiquen que l’oest nord-americà seguirà sota una advecció molt càlida del sud i sud-est una colla de dies. Anomalies previstes de més de 15-20 graus a estats com els d’Oregon, Washington, Montana o Idaho. També a l’oest del Canadà com la Colúmbia Britànica i Alberta.

Perquè ens en fem una idea, Vancouver i rodalia tenen temperatures al juny de poc més de 20 graus de màxima. Els propers dies s’hi assoliran més de 35 ºC. Les previsions encara dibuixen una bombolla càlida de més de 30 graus a uns 1.500 metres d’altura. Sobretot, al sotavent oest de les muntanyes Rocalloses és on l’efecte foehn del vent del sud escalfarà més l’ambient.

Com que l’atmosfera tendeix a equilibrar forces, l’est canadenc no ensumarà aquesta bombolla tan càlida i acabarà el mes amb un ambient fresc. Coses que passen a Amèrica, on tot és a l’engròs!

Temperatura a 850 hPa dilluns, 28 de juny, a les 2 h. Model centreeuropeu
Evolució de la temperatura a 850 hPa (1500 m) a Vancouver. La temperatura tendirà a anar baixant els pròxims dies, sobretot a partir del cap de setmana

Mentrestant, a l’Europa Occidental tenim un juny de depressions actives

Si a l’altra banda de l’Atlàntic i al Pacífic americà hi ha aquella torradora, a França i el Cantàbric s’hi ha format una depressió activa i freda per a les dates. No afectarà Catalunya, ja que la tendència és que vagi lliscant cap al mar de Brest i rebotant per sobre dels Pirineus. Des d’aquesta posició injectarà aire molt fresc al Cantàbric i bona part de l’oest peninsular, i deixarà la part càlida i seca a la Mediterrània.

Imatge del Meteosat de diumenge, 27, a les 11 h

La inestabilitat encara es mantindrà molt marcada al nord de França de cara a dimarts. És un mes de juny de moltes tronades en aquell país, també a bona part del centre del continent. El gran tornado de la República Txeca, per exemple, ens ha deixat imatges impactants.

Tot això, sense oblidar que fa ben pocs dies Rússia vivia també una onada de calor històrica.