porta a porta

Un mes després d’entrar en funcionament la prova pilot de recollida de residus porta a porta a una part de Sant Andreu de Palomar, l’associació de veïns del barri reclama “millorar urgentment” alguns “problemes i disfuncions” que hi han detectat. En un comunicat, l’entitat demana, per exemple, “augmentar la recollida de l’orgànica a quatre dies a la setmana”, enlloc dels tres actuals, perquè “a l’estiu s’accentuen les molèsties que poden generar”.

L’AV Sant Andreu de Palomar, juntament amb la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius – Ecologistes de Catalunya (CEPA-EdC), també proposa “implantar una bústia d’orgànica d’obertura amb targeta per a les comunitats o grups de comunitats que ho demanin, encara que tinguin menys de 44 habitatges”.

A més, considera necessària la “recollida del tèxtil sanitari a la porta, amb una bossa a part, els dies que hi hagi qualsevol altra recollida”, la “substitució immediata dels camions de recollida per vehicles elèctrics i augmentar-ne la quantitat” i “utilitzar el codi de les bosses per bonificar la taxa de residus a qui estigui fent la recollida correctament”. Des de la FAVB, reclamen no endarrerir el sistema porta a porta en altres barris de la ciutat.

Demanen reunir-se amb Eloi Badia

D’altra banda, les entitats signants sol·liciten una reunió amb el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, “per tractar aquestes demandes”, algunes de les quals asseguren que “ja fa es van fer arribar la primera setmana de funcionament, a finals de maig, i encara no s’han modificat”. Així, doncs, l’AV Sant Andreu de Palomar reivindica que els canvis proposats “s’implantin de manera immediata” per poder fer extensible el model a altres zones de la ciutat, en comptes d’endarrerir la posada en funcionament del porta a porta a altres barris, com ja ha insinuat l’Ajuntament.

Continuen reivindicant un model alternatiu

Malgrat tot, les entitats que firmen el comunicat continuen reivindicant el model Residu Mínim / Residu Zero com “l’única fórmula perquè Ecoembes es responsabilitzi del 100 % dels envasos”. Aquesta alternativa consistiria a recollir dos dies la setmana tota la fracció inòrganica, excepte el paper, el vidre i els especials i perillosos. D’aquesta manera, el rebuig, els envasos i tota la resta de residus aprofitables es dipositarien en una sola bossa i els productors d’envasos serien els “responsables de recuperar-los i assumir les despeses de fer-ho”.