Foto: Josbel A. Tinoco (Ajuntament de Barcelona)

(ACN) La celebració de la festa dels Tres Tombs ja té una guia per garantir el benestar dels animals. S’ha creat conjuntament pel Departament d’Acció Climàtica, la Federació Catalana dels Tres Tombs, l’entitat animalista FAADA i l’Associació de Veterinaris Especialistes en Èquids. A Barcelona, la celebració té molta tradició als barris de Sant Andreu i Sant Antoni, que aquest any celebraran la cavalcada els dies 14 i el 20 de gener, respectivament.

Un veterinari per cada 50 animals

El document estableix que hi haurà d’haver un veterinari responsable que s’encarregarà de coordinar la resta de veterinaris, els quals, com a mínim, tindran una ràtio de 50 èquids per professional. La guia també recomana la contractació d’experts en comportament de cavalls i burros. A més, també diu que les rutes han de ser inferiors a 6 km o de 2,5 hores de durada i que cal evitar superfícies lliscants. Al mateix temps, es prohibeixen agressions verbals o físiques cap als èquids, així com l’ús de pirotècnia prop dels animals, entre d’altres.

Compliment voluntari

Des d’Acció Climàtica han ressaltat que el seguiment de la guia és una qüestió voluntària, si bé creuen que reforça un model “que vetlla per la perdurabilitat de les festes tradicionals” amb la premissa de prioritzar “la cura del benestar físic i emocional dels animals”. Tot i això, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha destacat que la guia endreça moltes pràctiques que les entitats ja feien. També considera que la guia s’alinea amb el nou tarannà social que hi ha vers els animals: “Fa 200 anys no hi havia la sensibilitat animal que hi ha actualment al conjunt de la societat, i ara podem demostrar que hi estem tots conjurats”, ha asseverat.

La Federació dels Tres Tombs de Catalunya ja tenia en vigor des del 2018 un reglament de benestar animal. El president de l’entitat, Andreu Bernadàs, afirma que la guia “dona legitimitat” i “aixopluc” per part de la Generalitat per garantir les bones pràctiques durant els esdeveniments. “Volem que la societat entengui que som una festa tradicional en què tots gaudim sense fer patir els 600 animals que recorren els diferents municipis”, ha afegit, alhora que ha assegurat que el document és una eina per ajudar a preservar el futur dels Tres Tombs.