El barri de Sarrià supera la mitjana legal europea i de l’OMS de diòxid de nitrogen amb 41 micrograms/m3, per darrere de l’Eixample (45) i Gràcia (45). És la principal conclusió de l’estudi de les mostres extretes durant dos mesos a l’estació de control temporal que es va situar al barri fa mig any. La plataforma veïnal Sarrià Respira demana a l’Ajuntament que el nucli antic de Sarrià es converteixi en una zona urbana d’atmosfera protegida (ZUAP), amb menys cotxes i més espai per als vianants i més carrils bicis i camins escolars.
Pressió veïnal contra la contaminació
A finals del 2018, la plataforma Sarrià Respira, creada per l’associació de veïns del barri, va aconseguir que s’instal·lés durant dos mesos una estació de control de contaminació temporal a l’encreuament de la via Augusta amb el passeig de la Bonanova.
Ara, se n’han conegut els resultats. Les dades indiquen que el barri supera els nivells permesos de diòxid de nitrogen, i això que, segons diu la plataforma, les condicions meteorològiques durant la mesura van contribuir a millorar els resultats. “Va ploure molt i no hi havia anticiclons”, explica Marc Ribó, membre de Sarrià Respira, “llavors l’aire era més net del que habitualment és en aquell període de l’any”. Per això, demanen que s’hi instal·li una estació de forma permanent i s’afegeixi a les vuit que ja hi ha, en una ciutat en què els darrers dies la contaminació ha tocat sostre.
A l’estació també s’han mesurat altres elements de contaminació com les partícules PM10, que no superen els límits legals europeus però sí els de l’OMS i que fan augmentar el risc de patir malalties cardiovasculars.
Sarrià, zona urbana d’atmosfera protegida?
Per la seva banda, l’Ajuntament, l’Àrea Metropolitana i la Generalitat expliquen que la situació millorarà amb la posada en marxa de la zona de baixes emissions a partir del 2020, que restringirà el pas dels vehicles més contaminants entre les rondes de la ciutat. Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, afirma que “l’entrada de la zona de baixes emissions a partir de l’1 de gener del 2020 tindrà un efecte no només en aquesta zona sinó a tot Barcelona”.
No ho veuen igual des de Sarrià Respira. Creuen que la mesura no serà suficient i que la millor manera de reduir la contaminació a la ciutat és augmentant les ZUAP i les superilles. “No dic que no sigui útil” la zona de baixes emissions, diu Ribó, “però s’ha d’acompanyar d’altres mesures” perquè si no “té un efecte molt limitat”. Per això, reclamen que el nucli antic de Sarrià es converteixi en una zona urbana d’atmosfera protegida.
A Barcelona també hi ha altres iniciatives com Sarrià Respira. Per exemple, la plataforma Eixample Respira, que recentment va manifestar-se.