pantà de Sau el divendres 12 d'abril
foto: www.meteoguilleries.cat

Tot i que no plou des de Setmana Santa, el desglaç i la inèrcia d’un març plujós ens han permès veure com, d’una forma més modesta, continua entrant aigua als embassaments de les conques internes de Catalunya. Aquest dilluns s’ha superat la marca del 18 %.

Més de 125 hm³ emmagatzemats als embassaments

Actualment els embassaments de les conques internes de Catalunya emmagatzemen 125 hm³ d’aigua, 25 més que en el moment mínim, quan només n’hi havia disponibles 100,09 hm³. Aleshores, el 8 de març, les conques internes de Catalunya marcaven només un 14,41 % de capacitat màxima. Aquest diumenge s’ha superat el 18 %, per primer cop des de finals de novembre.

Aquest augment de 25 hm³ és exclusivament gràcies als embassaments del sistema Ter-Llobregat, que acumulen un guany de 24,83 dels 25,24 hm³ d’aigua que s’han guanyat en aquestes darreres cinc setmanes. Això ha fet que el sistema Ter-Llobregat, que abasteix Barcelona i l’àrea metropolitana, hagi vist un augment proporcional més important que el còmput general de les conques internes.

Mentre que a les conques internes de Catalunya les reserves han passat del 14,41 al 18,05 % (un augment de 3,64 punts), al sistema Ter-Llobregat l’augment ja passa dels quatre punts (del 14,8 al 18,85 % actual).

Tot i la bona notícia general, el cert és que continuem amb números que queden clarament per sota del mínim de l’anterior gran sequera (2008), quan els embassaments de les conques internes no van baixar del 21 %.

Sau torna a desguassar cap a Susqueda

Després de les pluges del març i el desglaç posterior, l’embassament de Sau va passar de tenir acumulat 1,5 hm³ a tenir-ne 12,5 la setmana passada i va passar del 1 % al 7,5 % fa uns dies. El mínim històric, de principis de març, va arribar després d’una operació de buidatge del pantà de Sau per fer arribar a Susqueda tota l’aigua possible per millorar-ne la qualitat de l’aigua, un fet que ara es torna a repetir.

pantà SAU abril 2024
Volum d’aigua emmagatzemat a Sau aquest abril. Font: ACA

Des de divendres, el pantà de Sau ha vist com les reserves minvaven de forma continuada alhora que les de Susqueda anaven en augment. En aquest cap de setmana, Sau ha baixat prop d’1,5 hm³ mentre que Susqueda n’ha guanyat 2,3. La bona notícia és que en còmput global tots dos sumen més aigua que fa uns dies, malgrat la manca de pluja. Sau, però, torna a baixar. Veurem fins a quin nivell aquest cop.

La inèrcia s’acaba i no hi ha grans episodis a la vista

El cert és que l’augment en les reserves hídriques de les darreres dues setmanes ve donat per la renda d’un març plujós i un desglaç que ja ha acabat. La renda se’ns acaba i, tot i que aquesta setmana es presenta amb més inestabilitat, no hi ha cap gran episodi de pluja a la vista.

L’augment de les reserves hídriques d’aquestes setmanes es podria acabar aviat si no plou. Veurem si el darrer tram de l’abril i el maig ens donen alguna alegria o ens toca passar l’estiu amb la renda mínima que dona aquest petit augment de quatre punts en les reserves hídriques. No oblidem la perspectiva històrica. La dada actual d’aigua emmagatzemada continuaria sent la més baixa registrada mai sense la sequera actual.