Després de l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre, que es va donar per controlat aquest diumenge després de cremar més de 3.000 hectàrees, volem esbrinar quins protocols se segueixen a l’hora d’afrontar un incendi de grans dimensions. La sotsinspectora dels Bombers de la Generalitat, Etel Arilla, ens ho explica.

Un funcionament a nivells diferents

El primer nivell es fa des dels parcs de bombers. Des d’aquí, explica Etel Artilla, s’organitza la sortida de les dotacions, que reben la informació de la Sala de Control; comproven on es produeix l’incendi forestal i quin és el millor camí per arribar-hi. Després, organitzen el material, el posen dins dels camions i es distribueixen les feines.

Un altre nivell és el de la Sala de Control. La seva tasca principal és vetllar perquè la sortida dels bombers segueixi tots els protocols i també són els responsables de dimensionar els recursos que l’incendi necessitarà per ser controlat.

Com s’ataca?

La sotsinspectora explica que quan arriben les primeres dotacions, els bombers normalment ataquen la cua de l’incendi i després el van flanquejant. El comandament present a l’incendi va fent un reconeixement de la zona i es comunica amb la Sala de Control per acabar de demanar els recursos necessaris per mirar de controlar-lo. Com més gran és l’incendi més difícil és fer aquesta tasca.

La línia d’aigua és una de les eines més utilitzades per controlar un incendi forestal. Es pot fer des dels mateixos camions o bé amb mitjans aeris. Un altre eina és el foc tècnic, que consisteix a aplicar foc per cremar la vegetació. D’aquesta manera els bombers s’avancen a l’incendi forestal perquè quan aquest arribi a la zona, ja no disposi de més combustible per seguir el seu avenç.

És una tècnica semblant als tallafocs a diferència que aquests no utilitzen foc i s’acostumen a realitzar amb mitjans mecànics. L’objectiu és el mateix, evitar que el foc disposi de combustible i així es vagi apagant per si sol.

Les diferents fases de l’incendi

Un incendi passa per diferents fases: actiu, estabilitzat, controlat i extingit.

L’actiu és aquell incendi que es propaga lliurament i els bombers encara no han pogut vèncer-ne el creixement. L’estabilitzat és aquell incendi en què la seva capacitat de créixer no és més gran que la capacitat que tenen els bombers d’extingir-lo. En el cas de considerar-lo controlat, això vol dir que ja no té capacitat de créixer i es treballa per deixar fred el perímetre. Extingit és quan tot el perímetre de l’incendi forestal està fred i ja no es pot propagar.  

Els perills de Collserola

Collserola és especialment vulnerable

perquè és una zona amb molta activitat humana i hi ha molts nuclis de cases. Per tant, no es tracta només de l’incendi per si mateix, si no de totes les emergències individuals que genera el foc forestal en una zona tant transitada, com per exemple, la crema d’una casa o d’un cotxe.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a