Una vintena d’establiments de restauració de la Rambla s’han apuntat a la comunitat #PorElClima, un projecte que vol aconseguir adhesions entre la ciutadania, les empreses i les administracions en la lluita contra el canvi climàtic. Els restaurants que s’han afegit a la iniciativa, impulsada per ECODES, s’han sotmès a una auditoria en què s’ha analitzat el seu dia a dia pel que fa al consum d’aigua i d’energia, els residus, el malbaratament alimentari o, fins i tot, la mobilitat tant dels treballadors com dels proveïdors amb els quals treballen. També s’ha mesurat la petjada de carboni d’aquests establiments, és a dir, els gasos d’efecte d’hivernacle que emeten amb la seva activitat.

L’anàlisi es complementa amb un conjunt de consells sobre com millorar tots aquests indicadors que es revisaran un cop hagi passat un any.

Pel que fa a l’auditoria, ha posat de manifest que les mesures per reduir el consum d’aigua i energia són les més esteses, sobretot perquè també suposen un estalvi econòmic per als restauradors. En canvi, no apliquen mesures concretes sobre el reaprofitament d’aliments. L’estudi també ha detectat que, en general, s’utilitzen materials d’un sol ús, tot i que és ara quan els restauradors s’estan plantejant que siguin fets amb materials reciclats. El que sí que tenen tots els establiments són cubells separats per a la recollida selectiva de les escombraries i tots participen en la recollida de la matèria orgànica.