El govern català vol posar fre a l’hàbit de llençar al vàter diversos productes d’higiene personal com les tovalloletes, els bastonets de les orelles, els cotonets i els apòsits femenins perquè són residus que no es degraden. Els principals problemes que ocasionen són les obstruccions de canonades; els sobrecostos econòmics de les depuradores, perquè les malmet;  l’impacte sobre l’ecosistema marí per al medi ambient, i per a l’Administració pública, el sobrecost per gestionar-los i eliminar-los.

Les últimes xifres registrades són alarmants. Les depuradores de l’entorn barceloní van recollir el 2017 fins a 4.400 tones de residus sòlids que no es degraden, i la majoria eren tovalloletes humides. Això vol dir que cada any un ciutadà llença pel lavabo 1,5 quilos de residus que no són orgànics i que tarden moltíssim a desaparèixer.

“Estem creant un monstre”

La campanya que ha engegat la Generalitat avisa els ciutadans que el vàter no és una paperera i els demana que no hi llencin els residus no degradables. “Estem creant un monstre, i això no és cap pel·lícula”, és l’eslògan de l’espot. Amb les imatges es vol conscienciar els ciutadans que el problema que generen aquests productes es manifesta lluny dels nostres ulls, és a dir, a l’interior de les canonades.

Segons el govern català llençar el que no toca pel vàter genera uns sobrecostos de fins a 1.000 milions d’euros a Europa. Pel que fa a les depuradores, aquests residus tenen un sobrecost de 150.000 euros l’any en una ciutat mitjana de 200.000 habitants.

Precisament un estudi fet al litoral barceloní ja va alertar del perill que suposa llençar tovalloletes humides i productes higiènics al lavabo. Les dades es van obtenir gràcies a una estació de control submarina instal·lada a l’espigó de Bac de Roda, a la platja de la Mar Bella. En aquesta zona de banys es va detectar una gran presència de plàstics i tovalloletes, i es va puntuar l’àrea amb un 5,7 sobre 10.