Per primera vegada aquest hivern, després de dècades, s’ha tornat a cultivar i comercialitzar el bròquil de Santa Teresa. És una hortalissa originària del Vallès i autòctona del Parc Natural de Collserola que es caracteritza pel seu color morat i que rep aquest nom perquè, tradicionalment, es collia per Santa Teresa, el 15 d’octubre.

El Consorci del Parc de Collserola ha recuperat aquesta varietat autòctona, tal com va fer fa nou anys amb el tomàquet Mandó, a través de diversos productors de la serra. Els primers que l’han plantat a Barcelona són la cooperativa Can Pujades, 50 famílies que gestionen un hort urbà situat a l’antiga masia de Can Pujades, a Vallvidrera.

Menys productiu, però més gustós

El Consorci del Parc Natural de Collserola té com a objectiu preservar la biodiversitat de la serra i, per això, vol recuperar les varietats antigues que s’han perdut, que ja havien estat seleccionades pels antics agricultors de la serra i ja estan adaptades al lloc i al clima.

En el cas del bròquil de Santa Teresa, es va perdre perquè “és menys productiva que altres varietats més modernes, que necessiten menys setmanes de cultiu per tenir les mateixes dimensions que el de Santa Teresa, tot i que el gust no és el mateix”, explica Joan Vilamú, tècnic del Servei del Medi Natural del Consorci.

Ja es comercialitza

Sis productors de la serra han començat a comercialitzar el bròquil de Collserola aquest hivern: Can Santoi, a Molins de Rei; La Vinya de Can Font, a El Papiol; Can Domènech, a El Papiol i a Sant Cugat del Vallès; i Jardins de la Serreta, La Rural de Collserola i L’Ortiga a Sant Cugat del Vallès.