El tomàquet mandó es caracteritza per ser especialment gros, saborós i amb la pell molt fina. Feia molt de temps que no es cultivava però ara fa 20 anys Damià Gibernet va recuperar l’espècie, que estava en perill d’extinció. El desembre de l’any passat el mandó va obtenir la marca de garantia de Collserola, que té l’objectiu de donar valor als productes autòctons de la serra. “Ja que costa més de produir els productes, volem donar-los aquest valor afegit de parc natural”, explica Joan Vilamú, tècnic del Servei de Medi Natural del Parc de Collserola.

Tot i l’èxit de recuperació i comercialització del mandó, Damià Gibernet, el pagès que ha recuperat el tomàquet, assegura que encara queda molt per fer.

“Un cop tenim el mandó assegurat de l’extinció, ara el que ens cal és vetllar per més llavors, que en tenim moltes més. Ens estan desapareixent varietats de l’horta domèstica per segons, podríem dir que en cada moment ens n’està desapareixent una i són tresors que no ens podem permetre que es perdin.”

El mandó només es cultivava en horts domèstics però el Consorci de Collserola s’ha encarregat de distribuir-lo entre diversos productors de Collserola perquè el cultivin. Se’n pot trobar a Can Domènec o El Llaurador de la Floresta, a Sant Cugat del Vallès, La Vinya de Can Font, al Papiol, Can Bofill, a Molins de Rei, o L’Ortiga, a Valldoreix.