Foto: Alfons Puertas

Comencem una altra setmana de febrer, però el temps sembla que no vol canviar i tot indica que l’anticicló tornarà a ser el protagonista durant els propers dies. La inversió tèrmica i l’augment de la contaminació atmosfèrica seran els factors més destacats d’aquesta setmana en tota la regió metropolitana.

També cal assenyalar l’absència de precipitacions aquest hivern. Des de l’1 de desembre de l’any passat fins a aquesta setmana, ja entrant en la segona quinzena de febrer, s’han acumulat quantitats molt poc importants de pluja a bona part de l’àrea metropolitana de Barcelona: entre 30 i 50 litres/m2 en general en aquests dos mesos i mig, quan haurien d’haver caigut entre 100 i 120 litres/m2 segons la mitjana climàtica de Barcelona.

No es veuen precipitacions ni a llarg termini

Mirant els diferents models meteorològics, no s’entreveu cap canvi de temps rellevant fins a finals de febrer que pugui fer incrementar aquestes dades de precipitació. L’anticicló seguirà ferm a sobre nostre, inamovible i fins i tot amb tendència a enfortir-se de cara a finals de setmana. L’ambient assolellat i estable seguirà dominant el panorama meteorològic arreu del país durant aquest inici de setmana. En definitiva, l’amplitud tèrmica serà la protagonista d’aquests dies.

Les nits seran fredes amb lleugeres glaçades a l’interior de la regió metropolitana i molts valors tornaran a baixar dels 5 ºC a les zones més fredes del litoral central, també les zones perifèriques de la ciutat de Barcelona. Malgrat tot, durant el dia els valors es recuperaran ràpidament i se superaran els 15 ºC amb facilitat.

Gràfic on es mostra l’evolució de la temperatura a 1.500 m i la probabilitat de precipitació.

Més primavera de cara al cap de setmana

De cara a finals de setmana, l’anticicló que a hores d’ara es troba a l’est del Mediterrani i allargat fins a Centreuropa, es reforçarà a partir de dijous per la dorsal oest i coincidirà sobre Espanya i França especialment. Aquest reforçament probablement provocarà una aportació de vents subtropicals provinents del sud peninsular que implicaran un augment significatiu de la temperatura a tot el país a partir de divendres i el cap de setmana.

L’amplitud tèrmica entre el dia i la nit seguirà present, però les nits ja no seran tan fredes i durant el dia la temperatura s’enfilarà més i serà ja primaveral, amb molts valors que fregaran els 20 ºC al litoral i, fins i tot, en zones interiors de la regió metropolitana es podria superar aquesta xifra amb certa facilitat.