Al Parc Natural de la Serra de Collserola hi ha un centenar d’espècies d’ocells. Entre les més abundants hi trobem les diverses mallerengues, el pit-roig, el pinsà o el pica-soques. El consorci del parc vol divulgar aquests animals, considerats una de les riqueses de l’ecosistema del parc i clau per a la seva biodiversitat. Per això ha generat uns codis QR perquè els visitants identifiquin el cant dels ocells i detectin les diverses espècies.

Identificar els ocells a través del seu cant

Com que costa de veure aquests tipus d’ocells, el parc natural proposa als visitants que els identifiquin a través dels seus sons: poden ser veus, com a senyal d’alerta o contacte, o cants que utilitzen tant per limitar el seu territori com per seduir les femelles i reproduir-se.

Hi ha ocells que, fins i tot, utilitzen instruments per comunicar-se, com el picot garser, que repica als troncs amb el bec. Durant la primavera, el moment de l’aparellament, és el millor moment per sentir-los, sobretot a primera hora del matí.

El parc natural fa anys que divulga els ocells amb itineraris per identificar els ocells de Collserola i observacions d’aus migratòries. Fa anys durant l’hivern té un canal d’una menjadora del parc en directe i també s’ha pogut veure en temps real la cria d’una família de mallerengues.

Més ocells forestals

Identificar els ocells a través del seu cant també és la tècnica habitual que fa servir el parc natural per fer el seguiment de les poblacions. D’aquesta manera, han vist que en els últims 30 anys han aparegut ocells forestals com el picot garser petit o el pica-soques i han disminuït les espècies que viuen en espais oberts perquè s’han reduït les zones de conreu. Això és degut que han desaparegut les zones arbustives o de conreu, així com també ho han fet els seus ocells, com el bruel o el reietó. Segons el consorci, s’ha perdut certa diversitat d’aus, que donava la combinació de conreus, espais oberts i forestals.

Comparteix a: