La mallerenga blava és un petit ocell geniüt, molt actiu, gran acròbata, sedentari i molt comú als boscos de Collserola. Els tècnics del consorci del parc de la Serra de Collserola han fet possible, per cinquè any consecutiu, que tothom pogués seguir en directe el procés de cria d’una parella d’ocells d’aquesta espècie; un moment especial i delicat. Per fer-ho, han instal·lat una càmera dins del niu, col·locat just al costat de les oficines del parc. La senyal de vídeo s’ha transmès mitjançant un servidor web durant 16 dies, de manera que 2.000 persones han pogut fer el seguiment a través del web del consorci.

Des de l’àrea de Divulgació i Educació del Parc comenten que amb aquest projecte no es pretén descobrir res de nou, però sí aportar més dades que permetin veure com evolucionen les poblacions d’aquesta espècie. “Aquest seguiment ens permet veure com uns éssers absolutament despullats i desvalguts, recent nascuts, passen a ser uns adolescents que ja surten al carrer sols en catorze dies. És a dir: un any nostre equival a un dia seu”, comenta Alfons Raspall, educador ambiental Parc Natural de Collserola.

A la segona quinzena de març van començar els preparatius: van col·locar al niu els primers brins de molsa. El 9 d’abril van començar a entapissar-lo amb algunes plomes i, 11 dies més tard, ja s’havien posat els primers ous: nou en total, tot i que finalment han nascut vuit polls.

Les mallerengues es poden veure sovint penjant de cap per avall cercant aliment a les branques més fines dels arbres. El seguiment de la cria permet constatar comportaments ben curiosos.“Quan la femella o el mascle porta el menjar, el pollet també aixeca el cul i defeca en una bossa. Els excrements van tots embolicats amb una mena de recipient, amb un tel, que la mare o el pare agafen i s’emporten cap a fora. En aquest sentit les mallerengues són ocells molt higiènics”, apunta Raspall. L’últim poll va deixar el niu aquest dijous, i caldrà esperar fins a l’any que ve per tornar a seguir la vida d’aquests ocells en directe.

El niu de mallerengues monitoritzat al parc forma part del projecte NIUS de l’Institut Català d’Ornitologia, que té com a objectiu que les persones que detectin un niu en qualsevol lloc de Catalunya, puguin aportar les observacions corresponents a una base de dades. Amb tota la informació recollida es confecciona un mapa amb totes les nidificacions detectades. Si algú vol conèixer més detalls de les mallerengues, pot consultar el SIOC (Servidor d’Informació Ornitològica de Catalunya).