El Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha crescut amb una zona d’exposició nova, l’anomenat Terrat Viu. Aquest espai verd del museu té una gran peculiaritat que el fa singular a la ciutat: s’ha instal·lat a la coberta de l’edifici. La coberta verda ofereix un total de 7.100 m² de vegetació, distribuïts en tres prats mediterranis de plantes anuals, a més de tres llacunes d’aigua dolça amb vegetació aquàtica. Aquesta nova oferta del terrat del Fòrum, seu del museu, es podrà visitar gratuïtament fins al 31 de juliol.
Un terrat educatiu
Un dels objectius del Terrat viu és oferir una vessant educativa al visitant. Per exemple a l’hàbitat de la llacuna es pot descobrir com era la vegetació a Barcelona abans que aquesta desaparegués per culpa de la Industrialització. Fins i tot barris com el del Parc de la Llacuna del Poblenou ens remeten a aquest passat d’aiguamolls que ara el terrat del Museu de Ciències Naturals recupera i posa en valor.
Vegetació poc pesada
La coberta s’enfronta a tres dificultats que han condicionat la vegetació del terrat: pot suportar poc pes, es troba molt a prop del mar i hi bufa sovint el vent. Per aquest motiu, el museu ha optat per enverdir l’espai amb plantes herbàcies que necessiten poc gruix de terra, i en cap cas s’hi podran plantar arbres o vegetació pesada.
En línia amb l’emergència climàtica
Aquest espai nou està comprès dins del compromís de l’Ajuntament per preservar la flora i la fauna de la ciutat, tal com queda escrit en la Declaració d’Emergència Climàtica i el Pla pel clima. Des del 2017, el consistori impulsa la creació de cobertes verdes en edificis privats, per augmentar la superfície verda a Barcelona. Ara ja suma 10 terrats d’edificis públics i ja estan projectats 10 més. Segons les dades el 67 % de les cobertes de Barcelona són susceptibles de convertir-se en espais verds.