Un 2021 marcat per una forta sequera a Catalunya, gairebé general, i per una onada de calor de primera categoria a l’estiu, ha implicat que la temporada de bolets 2021 hagi començat de forma irregular i força més tard de l’habitual al nord del país. Malgrat això, aquests dies els boletaires omplen cistelles en algunes comarques del nord del territori.
La temporada de moment progressa adequadament, és a dir, es va estenent gradualment cap a cotes més baixes, tot avançant cap a l’interior del país. Al litoral, si tot va bé i continua plovent, encara caldrà esperar unes setmanes.
Ara per ara no es preveu pluja a força dies vista, però tampoc cap episodi de vent o fred intens que pugi deteriorar de forma sobtada la temporada. El manteniment de la humitat ambiental i del sòl seran elements clau.
La sequera, el vent i les glaçades, els pitjors enemics dels bolets
La temporada de tardor, si les condicions són adequades, s’inicia tradicionalment entre mitjans i finals d’estiu a cotes altes dels Pirineus i es va estenent, gradualment, cap a cotes més baixes d’aquest entorn, l’interior del país i el prelitoral i, finalment, ja avançat el mes d’octubre o a principis de novembre, acaba arribant a la costa.
A prop del mar, a Collserola i en altres zones boscoses del litoral, si es mantenen les condicions meteorològiques adequades, la producció pot allargar-se fins a finals de desembre o el gener.
Cada bolet necessita un rang de temperatures concret. A banda, els bolets acostumen a requerir precipitacions i humitat regulars. La sequera, però també el vent eixut —sobretot mestral, tramuntana o ponent— solen ser els principals enemics dels bolets, a banda de les glaçades, l’arribada de les quals sol implicar la fi sobtadade la temporada.
Andrés Valverde, micòleg de la Societat Catalana de Micologia, recorda que als bolets “no tan sols els importa què passa a finals d’estiu i la tardor, sinó que també és important com es comporta la primavera”. Justament, la pluja i l’ambient humit a la primavera permeten que es puguin desenvolupar correctament els micelis, uns filaments soterrats a través dels quals es nodreixen els fongs.
Què ens diuen els mapes del temps?
Les pluges irregulars de finals de setembre, però sobretot la precipitació general del dia 1 d’octubre, van afavorir el sotabosc arreu, tot i que el context de sequera acumulada es manté malauradament ben viu a molts indrets del país, sobretot al litoral i el prelitoral.
L’arribada de l’anticicló després de les pluges, i la presència de núvols baixos i boires, han mantingut fins avui la humitat superficial del sòl en conjunt.
Aquests dies continuen sortint bolets nous a cotes mitjanes i de fons de vall dels Pirineus, el Prepirineu, així com en diversos indrets de l’interior. La temporada va progressant “adequadament” des del nord del territori cap a la terra baixa, però els mapes continuen sense anunciar pluges, un fet que en podria fer canviar la dinàmica a mitjà termini.
De moment, no s’albira cap nou episodi de pluja general a curt ni mitjà termini, però sí el manteniment de la humitat a causa de la presència de l’anticicló: de cara al cap de setmana del 16 i 17 d’octubre es podrien escapar alguns plugims a prop de la costa. Aquesta situació de risc d’alguna gota arran de mar no tindrà continuïtat en dies posteriors.
Més enllà, els models meteorològics apunten un cert debilitament de l’anticicló, un fet que podria implicar altres escenaris a la darreria del mes d’octubre.
Les glaçades de moment continuaran absents fora de l’alta muntanya pirinenca, tot i que es mantindran algunes glaçades al fons de les valls en aquest àmbit. No sembla que aquestes glaçades febles siguin suficients per finalitzar la temporada de bolets als Pirineus i el Prepirineu.
Pel que fa al vent de ponent o mestral, gran enemic dels bolets, tampoc no se n’albira cap situació general en breu. Malgrat això, sí que es preveu tramuntana alguns dies a l’Empordà i mestral en sectors de l’Ebre.
En definitiva, no es preveu pluja a força dies vista, però tampoc cap episodi de vent o fred intens que pugi deteriorar de forma sobtada la temporada. El manteniment de la humitat ambiental i del sòl seran elements clau per tal d’anar allargant la temporada a zones on hi ha plogut prou les darreres setmanes.