Un estudi de l’Agència de Salut Pública i del Consorci Sanitari de Barcelona constata que la contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) a la via Augusta ha disminuït un 41 % entre el 2018 i el 2023, i que les dades no han empitjorat amb la posada en marxa del polèmic carril bici, l’abril del 2023. L’informe, al qual ha tingut accés betevé, compara les concentracions d’NO2 mesurades per una unitat mòbil durant agost i setembre de 2023 amb les registrades en la mateixa ubicació de la Via Augusta l’octubre de 2018.

De l’anàlisi de les dades se’n deriva que l’any 2018 la mitjana de la concentració horària mesurada era de 45,4 µg/m3, mentre que el 2023 aquesta dada va ser de 30,3 µg/m3. La unitat mòbil que va captar aquestes dades es va situar a la cruïlla de la via Augusta amb el passeig de la Bonanova. El mateix estudi constata que la contaminació tendeix a la baixa a tota la ciutat i, per exemple, destaca que s’ha reduït d’un 42 % a l’Eixample en aquest període de temps.

15 punts de mesura al recorregut del polèmic carril

L’informe avalua la contaminació en 15 punts del tram de la via Augusta entre la plaça de Borràs i la ronda del General Mitre, un tram que coincideix en bona part amb el recorregut del polèmic carril bici. S’hi van situar punts de mesures amb difusors passius d’NO2 entre els dies 8 i 22 de setembre del 2023.

Les dades reflecteixen que la contaminació augmenta a la via Augusta com més a prop s’està de la ronda del General Mitre. És el cas també en altres cruïlles, com el punt de via Augusta – Anglí, on es detecta un increment del 35 % respecte de les mesures de la unitat mòbil. Per contra, a la cruïlla de via Augusta amb el carrer de Vergós, més allunyat del General Mitre, la xifra disminueix un 3,1 % respecte de les dades de la mòbil.

L’Ajuntament tindrà en compte les dades per l’informe principal sobre l’impacte del carril bici

Fonts municipals expliquen a betevé que aquest estudi es va demanar per comptar amb dades complementàries de l’estat ambiental d’aquesta zona, però que no forma part de l’estudi principal per analitzar el carril bici i el seu impacte en la mobilitat. Amb tot afegeixen que aporta dades d’interès que es podran tenir en compte de forma complementària al principal informe sobre el carril bici. Les mateixes fonts detallen que la reducció de la contaminació en cinc anys no es pot atribuir a una causa concreta, sinó a múltiples.

Els defensors del carril bici celebren que l’estudi els dona la raó

Sarrià Respira, una de les entitats defensores del carril bici de la via Augusta, assegura que l’estudi corrobora que la infraestructura no ha fet augmentar la contaminació a la zona, com defensen alguns detractors. Arran de les protestes, l’alcalde Jaume Collboni es va comprometre a reavaluar-lo i, de fet, recentment l’Ajuntament de Barcelona va licitar, per 18.000 euros, un estudi per analitzar els pros i els contres, que encara no s’ha fet públic.

La regidora de Sarrià – Sant Gervasi, Maria Eugènia Gay, va reconèixer al setembre que el consistori estudiaria oferir un traçat alternatiu per “buscar vies més saludables” per anar en bicicleta.