Estació meteorològica del Tibidabo. Foto: Comando Tibidabo

Catalunya està plena d’estacions meteorològiques i és que la passió per la meteorologia i la climatologia dels catalans ve de molt lluny.

Les primeres referències meteorològiques es remunten a les anotacions de diversos esdeveniments meteorològics del Baró de Maldà, al segle XVIII, i a les dades sistemàtiques iniciades al carrer de Petritxol de Barcelona, l’any 1780, pel Dr. Francesc Salvà i Campillo. Gràcies a la recopilació d’aquestes darreres, Barcelona disposa actualment d’una de les millors sèries climàtiques d’Europa. Aquesta sèrie va ser recuperada ara fa uns anys pel Servei Meteorològic de Catalunya.

Les xarxes meteorològiques actuals

El nombre d’aficionats a la meteorologia a Catalunya és extraordinari, quelcom que es reflecteix en el gran nombre d’estacions meteorològiques amateurs que hi ha repartides per tot el territori. A banda de les estacions oficials del Servei Meteorològic de Catalunya o de l’Agència Estatal de Meteorologia, hi ha diverses xarxes amateurs que ofereixen dades en temps real de gairebé tots els racons del país. Les dades d’aquests aficionats són de gran utilitat per a les dones i homes del temps.

Des de fa més de 16 anys, el portal Meteoclimatic reuneix i ofereix dades no oficials de Catalunya i del conjunt de la Península Ibèrica. A casa nostra també hi ha multitud d’estacions incloses dins la xarxa global Weathercloud.  A banda, des de fa uns pocs anys, els aficionats i professionals a la meteorologia disposen d’una nova eina: CatalunyaMeteoInfo (CMI).

ClimaMeteoInfo (CMI)

El creador d’aquesta xarxa és en Victor Nicolás, un apassionat a la meteorologia de Canet de Mar que va començar compartint les dades de la seva estació meteorològica a Internet ja fa uns quants anys. A partir d’aquí, alguns aficionats d’altres localitats li van demanar de poder incorporar -i penjar- també les dades meteorològiques al seu web. Aquest va ser l’embrió de CatalunyaMeteoInfo, una pàgina especialitzada que va sorgir fa uns 5 anys i que des d’aleshores ha evolucionat.

En l’actualitat el portal ja supera, i de llarg, les 200 estacions meteorològiques en línia, algunes de les quals de fora de Catalunya, motiu pel qual recentment el portal ha passat a anomenar-se ClimaMeteoInfo (CMI).

Victor Nicolás gestiona de forma altruista i amb recursos propis aquesta xarxa i l’ajuda en alguns aspectes tècnics David Molner, l’observador de Breda. En Jordi, l’observador de Sant Vicenç de Montalt, és qui s’encarrega de gestionar els servidors de CMI.

Els aficionats que comparteixen les dades meteorològiques de les seves estacions a CMI ho fan, igualment, de forma totalment desinteressada i, en molts casos, també ofereixen les seves dades a d’altres xarxes meteorològiques o, fins i tot, a organismes oficials.

Més que una xarxa

CMI és molt més que un simple recull d’estacions meteorològiques, també és un grup social. Victor Nicolàs destaca que coneix a tots els col·laboradors de la xarxa “un per un”, un fet que li permet verificar prèviament cada estació meteorològica i conèixer-ne les característiques tècniques i la ubicació. Aquesta informació és bàsica -assegura- per tal de “tenir la certesa que totes les estacions ofereixen dades verídiques i fiables”.

Els membres que formen part de CMI disposen d’un grup de Whatsapp de suport tècnic, on s’ajuden mútuament, i d’un altre, on comparteixen dades i informacions meteorològiques diverses de la seva localitat.

Informació visual i dinàmica

La pàgina de CMI permet obtenir dades d’una localitat determinada de forma ràpida i visual, bé sigui a partir de la ubicació de l’observatori en el mapa de Catalunya, bé mitjançant el llistat alfabètic de les estacions.

Cada observatori disposa d’una pàgina personal, on trobem totes les variables meteorològiques, tant les d’aquell moment, com les màximes i mínimes del dia, les mensuals o les anuals.

També hi trobem diversos gràfics dinàmics, que poden visualitzar-se fàcilment girant el mòbil, a banda d’informació concreta de cada estació, o la seva localització exacta en un mapa. La freqüència d’actualització de les dades varia en funció de l’observatori, per bé que de mitjana volta els 10 minuts.

Totes les dades de forma conjunta damunt del mapa

Una de les darreres novetats del portal és l’opció de visualitzar de forma conjunta totes les dades damunt del mapa de Catalunya, el qual és fàcilment ampliable per zones. Podem consultar tant els valors de temperatura actual, temperatura màxima, temperatura mínima, vent actual, ratxes de vent i precipitació acumulada.

Aquesta és una eina especialment útil per tal de fer seguiment d’efectes locals, d’escala microclimàtica. Permet, a tall d’exemple, veure les variacions de temperatura entre el centre de Barcelona i la perifèria, tot analitzant efectes tan interessants com la inversió tèrmica o l’efecte illa de calor, fenòmens que impliquen diferències de temperatura molt notables en nits serenes de l’estació freda de l’any.