precipitacio-prevista-capçaleres-8-10-març-2024
Precipitació estimada entre divendres i diumenge

La borrasca que afectarà Catalunya entre divendres i diumenge no ens traurà de la sequera (ens faran falta unes quantes borrasques), però sí podrà posar fil a l’agulla i suposar un canvi de tendència pel que fa als embassaments. Tot plegat després de molts mesos de caiguda lliure pel que fa a les reserves.

Una gran borrasca atlàntica que impulsarà vent del sud i del sud-oest cap als Pirineus

Una profunda borrasca atlàntica afectarà de forma directa la península Ibèrica i aquesta vegada, a diferència de les anteriors, també tindrà impacte a Catalunya.

Malgrat que no serà una situació òptima per regar de forma general i generosa tot Catalunya, sí que es preveu que pugui deixar acumulacions notables en una de les zones més assedegades, i on més convé que hi precipiti per incrementar les reserves dels pantans: les capçaleres.

Una de les claus del perquè aquesta borrasca serà efectiva a la cara sud pirinenca és el fet que la seva posició afavorirà la presència de vent del sud i del sud-oest, un flux que en topar amb el relleu pirinenc afavorirà la reactivació de les nuvolades i de les precipitacions en aquest àmbit.

Posició de la borrasca dissabte a les 12 h. Font: model ECMWF/ Windy.tv

Dues tongades de precipitació general

En realitat seran dues les tongades de precipitació que afectaran Catalunya, coincidint amb el pas de diversos sistemes frontals:

Pas del primer front, divendres de matinada. Font: Met Office
  • La primera ens la farà arribar un front fred actiu durant la nit i matinada de divendres. Aquest primer episodi de precipitació passarà amb celeritat, tot i que al seu pas es preveu que pugui deixar ja registres d’entre 10 i 20 litres a les capçaleres de sistema Ter-Llobregat, fins i tot una mica més en punts com el Cadí o el Port del Comte. També deixarà registres similars a bona part de la cara sud dels Pirineus. El front passarà més de puntetes pel litoral, tot i que a l’entorn del Montseny i punts del prelitoral també podrien superar-se els 10 litres per metre quadrat. La cota de neu es mourà entre els 1.200 i els 1.300 metres de mitjana.
Situació prevista per a dissabte al migdia. Font. Met Office
  • El plat fort es preveu de cara a dissabte. La reactivació de la borrasca, sumat al pas d’una nova línia frontal i a la presència de vent del sud-oest a tots els nivells, tornarà a portar la pluja i la neu a Catalunya. Tot sembla indicar, ara per ara, que les precipitacions tornaran a guanyar extensió d’oest a est i de sud a nord a partir de la matinada de dissabte. La pluja caurà de forma continuada fins a darrera hora del dia als Pirineus i els Prepirineus, on la neu agafarà per damunt de 1.200-1.400 metres aproximadament. També es preveu que pugui ploure amb intensitat i abundància en punts del prelitoral i de l’entorn del Montseny i la Serralada Transversal, una bona notícia de cara a Sau i Susqueda.

Acumulacions de més de 50 litres per metre quadrat a les capçaleres del sistema Ter-Llobregat

Malgrat que encara podria variar lleugerament el pronòstic, la majoria de models meteorològics generalistes, així com els de mesoescala (petita escala) aposten per acumulacions notables de precipitació entre divendres i dissabte a les capçaleres del sistema Ter-Llobregat (al sud de la carena Port del Comte, Cadí-Moixeró, Puigmal-Canigó), en molts casos superiors als 50 litres per metre quadrat i amb màxims que podrien assolir, amb certa facilitat els 60 o 70 litres per metre quadrat a les zones ben exposades als vents del sud-oest, sobretot entre el Cadí i el Port del Comte.

Sigui com sigui, aquests valors seran suficients perquè aquesta vegada (i a diferència del cap de setmana passat) la pluja pugui penetrar al subsòl de forma més efectiva i fer-se notar també en forma d’un augment del cabal dels rius. Els pantans, per tant, podrien començar a notar un augment del nivell sobretot al llarg de la setmana vinent.

Tres grans models generalistes com l’ICON, el model centreeuropeu ECMWF o el GFS divergeixen en els valors acumulats però en tots els casos anuncien valors pròxims o superiors als 50 litres a les capçaleres entre divendres i diumenge al migdia:

Diumenge no farà net als Pirineus, sobretot al sector occidental, però les precipitacions que puguin caure seran força més febles i intermitents.

La setmana vinent s’entreveu més estable, tot i que encara amb possibilitat d’algun ruixat als Pirineus.

Comparteix a: