pantans-sistema-ter-llobregat-baixen-15-per-cent-març-2024

Les reserves dels pantans continuen baixant i en el cas del sistema Ter-Llobregat, compost pels pantans de la Llosa del Cavall, Sant Ponç, la Baells, Sau i Susqueda, ja se situen per sota el llindar del 15 % (14,9 %). Es tracta d’un percentatge força similar al que tenen actualment les conques internes (14,53 %).

El conjunt de pantans que componen les conques internes de Catalunya

Descens continuat des del juny del 2023

El juny va ser el darrer mes que els embassaments del sistema Ter-Llobregat van incrementar les reserves, en bona mesura gràcies a un mes de juny força més plujós de l’habitual a les capçaleres.

De llavors ençà la pèrdua d’aigua ha estat constant i molt notable a causa de la poca precipitació, molt per sota la mitjana de forma constant.

El dia 1 de febrer es va decretar l’estat d’emergència a Barcelona i molts sectors del territori pel fet que les conques internes ja havien baixat del llindar del 16 % (15,7 %). Aquell dia els pantans del sistema Ter-Llobregat es trobaven al 16,2 % de la capacitat, amb un volum d’aigua emmagatzemada de 99,13 hm3. Actualment, a dia 5 de març, els pantans del sistema Ter-Llobregat es troben només al 14,93 % i el volum d’aigua acumulada és de 91,38 hm3.

L’episodi de pluja del cap de setmana no ha servit per revertir la caiguda de les reserves, tan sols, sent optimistes, per frenar-ne una mica el descens.

La pluja i la neu del cap de setmana podria servir per començar a omplir els pantans

De mica en mica els models meteorològics van definint el canvi de temps que afectarà Catalunya a partir de divendres. Tot sembla indicar que aquesta vegada podrà ser força efectiu a les capçaleres, al vessant sud dels Pirineus. El canvi arribarà amb una profunda borrasca atlàntica, acompanyada d’aire fred en altura i que s’anirà movent entre Portugal i el golf de Biscaia entre divendres i diumenge.

Mapa d’altura i superfície previst per a dissabte al migdia. Font: Wetterzentrale/ECMWF

La posició de la borrasca enviarà vent del sud-oest i del sud cap a Catalunya, un flux d’aire que afavorirà que la precipitació es reactivi en arribar al sud dels Pirineus, sobretot al sector occidental. El pas de diverses línies frontals associades a la borrasca també afavorirà que la pluja acabi regant en major o menor mesura la resta de Catalunya.

Es tracta d’una situació encara amb cert grau d’incertesa que caldrà anar seguint com evoluciona. Ara per ara els grans models de previsió mostren un mateix patró de distribució de la precipitació, tot i que encara amb diferències notables. La pluja podria superar els 50 litres per metre quadrat a les capçaleres del sistema Ter-Llobregat.

Els mapes que s’adjunten damunt d’aquest text mostren la precipitació acumulada fins diumenge al migdia. D’esquerra a dreta, el model europeu (ECMWF), l’anglès (UKMO) i l’americà (GFS).