precipitacio-acumulada-2-3-marc-2024

L’episodi de precipitació del cap de setmana ens ha deixat imatges de postal, en el cas de la neu, però també ha regat per fi una mica boscos i sembrats de molts punts del territori.

A les capçaleres de les conques internes de Catalunya feia dies que no plovia (o nevava) de forma tan general ni “generosa”. Malgrat això, els registres han estat minsos.

Ni pessigolles als embassaments, de moment

Tal com es preveia, els registres de precipitació de les capçaleres dels rius que desemboquen als embassaments de les conques internes, d’entre 10 i 25 litres per metre quadrat, no han estat suficients per fer-se notar. Els rius a penes van variar el seu cabal entre dissabte i diumenge i, en conseqüència, els pantans no han notat cap increment de volum.

L’aforament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) del riu Llobregat situat a Guardiola de Berguedà només ha notat un repunt lleuger del cabal durant les darreres hores. El cabal amb prou feines ha arribat a 1,5 metres cúbics per segon, un valor realment insignificant.

Evolució del cabal del Llobregat a Guardiola de Berguedà. Font: ACA

La situació ha estat molt similar en el cas del riu Ter al seu pas per Ripoll, tal com es pot comprovar al gràfic següent, de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Evolució del cabal del riu Ter a Ripoll. Font: ACA

S’ha tractat, per tant, de pluja modesta que arriba després de mesos extremament eixuts. Els aqüífers, més buits que mai, a penes han notat l’entrada de l’aigua i per tant l’escorriment ha estat inexistent. També convé tenir present que una part de la precipitació ha estat en forma sòlida a les capçaleres, per tant no ha arribat ni a infiltrar-se encara al terreny.

Sigui com sigui, la pluja i la neu han estat altament beneficiosos per als boscos i sembrats, més assedegats que mai a les portes de l’esclat primaveral, una època en la qual l’aigua és imprescindible per al creixement i desenvolupament anual de les plantes.

Els futurs episodis de pluja seran clau per tal de revertir la sagnia d’aigua dels pantans

L’episodi del cap de setmana, segurament el més important del present hivern a les capçaleres del sistema Ter-Llobregat, ha obert el camí per tal que futurs episodis de pluja moderada puguin començar a fer-se notar en forma d’un increment del cabal dels rius. Això sí, sempre que no trigui gaires dies a tornar a ploure.

Els mapes del temps són força optimistes ara mateix. Malgrat que encara hi ha incertesa, tot fa pensar que una altra borrasca atlàntica podria visitar Catalunya a les acaballes de la setmana. La borrasca, de característiques similars a la del cap de setmana passat, podria tornar a ser efectiva al Pirineu i el Prepirineu orientals.

Mapa d’altura i superfície previst per a dissabte, 9 de març del 2024. Font: GFS

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat, per sota del 15 %

Els embassaments del conjunt de les conques internes de Catalunya es troben actualment al 14,53 % de la capacitat, ja molt per sota del llindar del 16 %, que va suposar l’entrada en la fase d’emergència el dia 1 de febrer.

Els pantans del sistema Ter-Llobregat es troben al 14,93 % de la capacitat, amb un volum embassat total de 91,4 hectòmetres cúbics.

Convé destacar que el pantà de la Baells, al Berguedà, es troba al 19,4 %; Sau, a l’1,18 %; Susqueda, al 21,1 %; la Llosa del Cavall, al 16,1 % i Sant Ponç, al 25,3 %.