Poc després de la mitjanit, exactament a les 0 h 51 h han estat diversos els observadors que han presenciat una gran bola de llum verdosa creuar el cel nocturn. Les xarxes socials s’han omplert de testimonis que en donaven fe i fins i tot d’alguns que l’havien pogut enregistrar, o esmentaven que n’havien sentit el soroll en caure.
A les 0.51hr s’ha vist un bòlid força potent.
Ho he vist ?— Comando Tibidabo (@comandotibidabo) May 23, 2020
Que pena no estar despierta https://t.co/adpHUuzvGe a través de @YouTube #Vallirana #bolid
— Nuria Tortosa (@nuria_tortosa) May 24, 2020
Une #meteorite dans le ciel des #Pyrénées la nuit dernière, au pied du #picdumidi (00h54)
📸 Eric Castaings Photographies pic.twitter.com/0RWXbCnkKg— Météo Pyrénées (@Meteo_Pyrenees) May 24, 2020
Pel que he observat jo la direcció del bòlid era aprox. Sud-Est, cap al mar. S’ha vist en diferents llocs de la península. Aquesta webcam des de Sierra Morena també l’ha captathttps://t.co/NsxKL9uqB5
— Arnau Romaguera Camp (@A_RC__) May 24, 2020
Què és un bòlid?
onvé recordar que un bòlid o bola de foc és el nom amb el qual s’anomena el fenomen lluminós de magnitud –4 o inferior produït quan una roca d’origen interplanetari penetra a l’atmosfera terrestre a velocitats d’entre 11 i 73 quilòmetres per segon. Se sol tractar de roques despreses d’asteroides, cometes o, més rarament, de la Lluna o Mart. Si aquests fragments arriben a la superfície terrestre sense desintegrar-se, aleshores es parla de meteorits.
Visible des de Catalunya i bona part de la península Ibèrica
Segons informa el web de la Xarxa Espanyola d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits, el rang d’observació del fenomen ha estat el sud de Portugal, Andalusia, Múrcia, Aragó, Castella-la Manxa, el País Valencià i Catalunya.
El bòlid ha estat registrat per les càmeres de l’Observatori Astronòmic de la Murta, per l’Observatori Astronòmic del Montsec, l’estació de Folgueroles, l’Observatori del Montseny, Morata de Jalón i les càmeres de l’estació d’Eivissa.
Un enorme bòlid molt lluminós que ha estat enregistrat els sismògrafs
La Xarxa d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits recull i estudia els fenòmens que es produeixen a Espanya al llarg dels últims anys. Segons recull aquesta pàgina, la magnitud del bòlid observat aquest 24 de maig ha estat de magnitud absoluta -15 (+/- 2), per tant ha estat molt lluminós. De fet, segons exposen els experts els bòlids de magnitud -7 tenen una lluminositat unes 16 vegades superior a Venus i els de magnitud -12 tenen la lluminositat de la Lluna plena i es troben al límit de generar meteorits, els quals, normalment, solen ser desenes o centenars de vegades més lluminosos.
Josep M. Trigo, científic i investigador principal del Grup de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries de l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC- IEEC), ha destacat a través de Twitter que la fragmentació del bòlid s’ha sentit ha molts indrets de Catalunya i l’ona de so s’ha acoblat amb el terra produint petits sismes.
Els registres sísmic de la xarxa de l’ICGC en van recollir el senyal. El senyal del bòlid també coincidia amb un sisme que es va esdevenir a Creta, però es diferenciava perfectament tal com es pot veure en el gràfic de sota, cedit per la geofísica Mar Tapia (LEGEF/IEC).
Registres sísmics de la xarxa ICGC (cortesia Mar Tapia-LEGEF/IEC)
THIS SUPERBOLIDE WAS PRODUCING EXTREMELY BRIGHT FLARES WHILE DISRUPTING IN THE LOWER ATMOSPHERE. The shock wave has coupled with the ground and we got tens of seismic records compiled by @mar_tapia from @icgc and #LEGEF @iec stations. Here are some examples of the data @CSICCat pic.twitter.com/e6Ke68E2DJ
— Dr. Josep M. Trigo #PlanetaryDefense #DART & #Hera (@Josep_Trigo) May 24, 2020
Possible impacte a terra
Josep Maria Trigo també fa una piulada a les xarxes en què demana col·laboració de la ciutadania per tal de detectar el possible fragment de roca, ja que es creu que pot haver produït meteorits, és a dir, arribar a terra encara en forma sòlida.
L’ENORME BÒLID METEÒRIC #SPMN230520 pot haver produït meteorits. Una possible caiguda resulta sempre apassionant però és fonamental la col·laboració de tothom per a que el meteorit acabi als centres de recerca. Podeu enviar-nos info i testimonis visuals: https://t.co/DHPOM1wtI7 pic.twitter.com/LaDiEF1bD4
— Dr. Josep M. Trigo #PlanetaryDefense #DART & #Hera (@Josep_Trigo) May 24, 2020