Aquesta nit, des de diferents punts del litoral català, s’ha pogut veure un meteorit o estel fugaç travessant el cel. El fenomen es va observar passades les 22.30 h i s’ha vist en diferents punts del litoral que van des de Cadaqués (Alt Empordà) fins a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre). També l’han pogut observar des de València, Alacant i diferents punts de Mallorca. Les persones que l’han vist l’han descrit com una “bola de foc” que queia.

Què és un meteorit?

Amb aquest nom es coneixen els objectes que provenen de l’espai i que quan entren en contacte amb l’atmosfera terrestre produeixen una gran lluminositat mentre es desintegren. En alguns casos, aquests objectes no es desfan del tot a l’atmosfera i poden arribar a tocar terra. Això passa quan tenen una massa superior a un quilo, i és aleshores quan se’ls anomena popularment bòlids, tot i que no és un nom reconegut per la Unió Astronòmica Internacional.

La gran lluminositat i el fet que semblin “boles de foc” es deu al fet que es tracta d’objectes de més de 10 grams i, per tant, prou voluminosos perquè tardin força estona a desintegrar-se. En alguns casos, l’estela que deixen pot durar ben bé mitja hora, tot i que majoritàriament duren al voltant d’uns 15 segons. De vegades van acompanyats de fenòmens acústics, com petites explosions.

La procedència d’un meteorit és diversa, i pot ser conseqüència de l’arribada d’un fragment de roca de l’espai o bé de les deixalles que hi deixem, com fragments de satèl·lits que han quedat obsolets.

S’ha fet 55 trucades al 112

El telèfon 112 va rebre un total de 55 trucades de persones alertades pel fenomen, la primera a les 22.38 h des de Caldes d’Estrac, a la comarca del Maresme.

Els meteorits són més freqüents del que ens imaginem: es calcula que cada any topen amb la terra uns 3.300, però majoritàriament ho fan en zones deshabitades com deserts i oceans.