Imatge de bolets de soca a Barcelona
Exemplars de pollancró en un escocell, al tronc d'un plàtan

El mes de setembre ha estat, fins ara, extraordinàriament plujós en alguns barris de Barcelona, en bona mesura a causa dels forts aiguats dels dies 6, 12 i 18, els quals han afectat sobretot la part baixa i el centre de la ciutat.

L’observatori del Meteocat del Raval, a Ciutat Vella, totalitza actualment 155 litres per metre quadrat i a l’estació de betevé —al Poblenou— ja se’n acumulen 94. Es tracta, en qualsevol cas, de registres molt superiors a la mitjana en un mes de setembre, i que es produeixen després d’un mes dagost marcat també per algunes tempestes fortes, especialment a la part baixa de Barcelona.

Bolets comestibles a la superilla del Poblenou

La pluja, combinada amb la humitat elevada i temperatures força altes, ha afavorit la fructificació d’alguns bolets isolats en alguns jardins urbans.

Ha estat el cas de la superilla del Poblenou on, al peu d’un plàtan d’ombra que creix en una zona que s’està remodelant, entre el carrer Ciutat de Granada i el carrer de Pere IV, hi han aparegut aquests dies un nombrós grup de bolets.

Es tracta d’exemplars de pollancró “Cyclocybe cylindracea”, un bolet que surt a la soca dels pollancres i d’altres arbres de fulla caduca, com el plàtan d’ombra. El pollancró és un bolet que pot aparèixer en qualsevol moment de l’any, sempre que trobi les condicions de temperatura i humitat adequades. Jordi Rius, vicepresident de la Societat Catalana de Micologia destaca que es tracta d’una espècie comestible, tot i que només el barret, el peu sol resultar massa dur per ser ingerit. Es tracta d’un fong força apreciat pels boletaires, tot i que no és aconsellable collir i consumir-ne els exemplars urbans.

L’expert destaca que no tenen constància de cap brotada important de bolets en jardins o zones verdes de Barcelona ni tampoc, de moment, de cap cas d’intoxicació.

Imatge de bolets de soca en un plàtan
Exemplars de pollancró al tron d’un plàtan d’ombra

Inici de temporada excepcional al Pirineu

Al Pirineu, el Prepirineu i en sectors a l’entorn de la Plana de Vic i la Serralada Transversal fa  setmanes que els bolets hi fan acte de presència de forma abundant. Les precipitacions excepcionals que han caigut, sense aturador en aquest entorn, des de principis l’hivern, han afavorit el creixement dels micelis, és a dir, els filaments subterranis dels bolets.

Tot plegat ha facilitat un inici de temporada gairebé excepcional, com feia anys que no es veia al nord de Catalunya.

Rius esmenta que, a tall d’exemple, la setmana passada van arribar a identificar fins a 150 espècies de bolets diferents a Setcases, al Ripollès, amb motiu d’una exposició micològica.

Primers bolets a Collserola

Malgrat que la pluja no ha estat ni de bon tros tan generosa a Collserola com al pla de Barcelona —a l’Observatori Fabra van recollir 35 litres a l’agost i 42 aquest setembre—, aquests dies també s’hi comencen a observar algunes espècies primerenques bolets.

Jordi Rius alerta, però, que caldrà veure com evolucionen les condicions meteorològiques d’ara endavant, ja que la calor estiuenca que estem registrant aquests dies no va bé per als bolets.

Finalment, convé recordar que la sortida de bolets que s’inicia habitualment a finals d’estiu a les cotes més altes del Pirineu, i es va estenent, a poc a poc, cap a la terra baixa. Al litoral s’acostumen a collir normalment a partir de mitjan octubre i la temporada es pot allargar, si no glaça ni fa vent, fins a finals de desembre o principis de gener.

Cistells plens de bolets
Cistells plens al Berguedà

Comparteix a: