pluja barcelona novembre 2022

Pluja a Barcelona, 33 dies després d’un llunyà 7 d’octubre. La nit i matinada d’aquest dijous ens ha deixat una regada general que, en alguns casos, ha estat fins i tot abundant. Els indrets més afavorits han vist l’episodi de pluja més important de la tardor.

Al centre de la ciutat, més de 25 litres

Ni en el més optimista dels pronòstics hi havia la possibilitat de superar aquesta nit i matinada els 25 litres de pluja. A Sants (Meteoclimatic) s’han arribat a registrar 32 litres i el Raval (Meteocat) n’ha marcat 25. El causant: el pas d’un front que, al darrere, ha generat un rebuf actiu estrictament a la costa, que és on la pluja ha estat més abundant.

Es tracta d’un fet que hauria de ser ben normal. Al cap i a la fi, els registres no han estat tampoc res de l’altre món, però constitueixen l’episodi de pluja més abundant des del 31 d’agost en molts barris del centre de la ciutat i del costat Llobregat.

Aquest fet posa de manifest, un cop més, l’excepcionalitat d’una tardor que, a part d’extraordinàriament càlida, està sent molt eixuta.

Les Corts, el Raval, Sants, Gràcia, l’Eixample, el Poblenou o la Zona Universitària són només alguns dels indrets on cal remuntar-se gairebé dos mesos i mig per trobar un episodi més plujós que el que hem tingut aquesta nit. De nou, celebrant la normalitat com una autèntica victòria.

Des del 31 d’agost, amb prou feines quatre dies de pluja apreciable en el que tradicionalment és el tram més plujós de l’any a casa nostra.

L’alegria ha anat per barris

En una situació convectiva, però, l’alegria ha anat per barris i, en aquest cas, la part alta i el costat Besòs han estat les zones més desafavorides per la pluja. Mentre que el centre superava els 20 litres de pluja caiguda, la part alta i els barris a tocar del Besòs amb prou feines van superar els cinc i tenien prou com per regar el terra o, en el cas de Collserola, un bosc especialment assedegat.

Ni una gota a les capçaleres dels rius

Pitjors notícies arriben de les capçaleres dels rius. Només el Ripollès i Osona han rebut una mica de pluja amb el pas d’aquest front. Malauradament, la pluja caiguda en aquestes comarques ha estat molt irregular i en la majoria de casos amb prou feines per sumar mitja dotzena de litres.

Rampoines que no repercutiran en uns embassaments que es troben ja a poc més d’un terç de capacitat total. Pitjor ha estat el cas de la resta dels Pirineus i, especialment, del Prepirineu, on no ha caigut ni gota a comarques com el Berguedà o el Solsonès.

I les setmanes passen sense pluja general

La pluja ha passat a la història i s’espera un dijous radiant però més fresc. S’inicia un període de relativa calma abans no arribi un petit canvi de temps per al cap de setmana, que portarà més núvols que no pas pluja.

Tot i que encara falta molt, s’entreveuen més episodis inestables, especialment per a la setmana vinent. Alguns models indiquen que la pluja podria anar visitant algunes comarques, però no sembla en cap cas de moment que sigui una situació propícia per revertir una sequera que vam iniciar fa dos anys i mig i que no sembla que hagi d’acabar a mitjà termini.

Mala peça al teler amb els embassaments al 35 % de capacitat total i quan som a les portes de l’hivern meteorològic, una de les estacions tradicionalment més eixutes de l’any a casa nostra.