La Baells continua sota mínims, en línia amb la resta de pantans de les conques internes. Ni les tempestes de l’agost —que van deixar entre 100 i 200 litres per metre quadrat en punts de les capçaleres del Llobregat-Bastareny— ni els episodis de xàfecs de la tardor, i molt menys l’episodi de pluja i neu de principis de febrer, van aconseguir omplir prou els aqüífers per capgirar la tendència a la baixa del pantà. Ara es troba a menys d’una tercera part de la capacitat i s’acosta cada cop més al nivell mínim assolit durant la sequera dels anys 2007 i 2008. Malgrat això, fa dos mesos que es manté força estable, a l’entorn del 25 % de la capacitat.

Les reserves de la Baells, en caiguda lliure des de la primavera del 2022

El 22 de març del 2022 la Baells es trobava al 51 % de la capacitat. La pluja dels mesos de març i abril, juntament amb el desglaç, va fer que el pantà s’omplís una mica i que arribés, a finals d’abril i principis de maig, a superar de poc el 55 % de la capacitat.

Evolució del volum d’aigua embassada a la Baells entre el gener i el novembre del 2022. Font: ACA

Des de mitjans de maig, després de la pluja i del desglaç, el volum d’aigua d’aquest embassament no ha parat de baixar, una tendència que ha seguit el mateix patró en la resta de pantans catalans, a causa de l’absència de precipitacions generals i l’arribada de diversos episodis de calor extrema. Les tempestes de finals d’estiu i els xàfecs de la tardor van ser insuficients arreu del territori.

Evolució del volum d’aigua embassada a la Baells des del gener del 2023. Font: ACA

L’episodi de llevant i gregal que va afectar el nord-est de Catalunya a principis de febrer del 2023, en molts casos en forma de neu, va passar de puntetes per la capçalera del Llobregat, on només va fer-se notar en forma de nevades febles. Tampoc va servir per omplir els aqüífers. Actualment el pantà de la Baells es troba només al 25 % de la capacitat.

Les imatges comparatives preses des del satèl·lit Sentinel permeten veure com ha reculat el nivell del pantà des del 2021, moment en el qual es trobava pràcticament ple. Ara fa un any, el febrer del 2022, la cua del pantà s’acostava a la tèrmica de Cercs. Ara, un any més tard, la cua ja es trobava entre la Rodonella i Cercs.

La cua de l’embassament ara es troba a l’altura de la Rodonella. Fa un any era a la tèrmica de Cercs. Font: Sentinel

Els embassaments de les conques internes, al 25 %

La sequera és general i tots els embassaments catalans sense excepció en pateixen els efectes. Actualment, els pantans de les conques internes de Catalunya es troben tan sols al 25 % de la capacitat. Els de la conca de l’Ebre es troben ara mateix al 35 % de la capacitat.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va declarar a principis de març l’alerta per sequera en fase d’excepcionalitat i va aprovar noves limitacions en el consum d’aigua a sis milions d’habitants de 224 municipis en 15 comarques.

Ara bé, si no plou, Catalunya entrarà en fase d’emergència per sequera el setembre, escenari que comportaria restriccions més dures.