Enguany, les principals protagonistes de l’àmbit meteorològic estan sent la calor i la sequera, i aquest octubre no ha volgut fallar a l’hora de continuar amb la mateixa dinàmica. Així, l’octubre 2022 ha estat el més càlid de tota la sèrie de l’Observatori Fabra i, també, un dels més eixuts.

Se supera l’anterior rècord en més d’un grau

La temperatura mitjana de l’octubre del 2022 ha estat de 20,7 ºC. Mai abans, en els 108 octubres dels que hi ha dades a l’Observatori Fabra s’havia arribat a aquest valor. Es tracta d’una anomalia de 3,6 graus respecte del període de referència 1991-2020. Així és com queda el podi dels octubres més càlids registrats:

  • 20,7 ºC (any 2022)
  • 19,6 ºC (any 2014)
  • 19,5 ºC (any 2013)

La mitjana de la temperatura màxima ha estat de 24,5 ºC, gairebé quatre graus per sobre del que tocaria. No és estrany, tenint en compte que fins i tot es va batre el rècord de calor per a una segona quinzena d’octubre. Per la seva banda, la mitjana de la temperatura mínima ha estat de 17,0 ºC, 3,3 graus per sobre del normal.

Cal tenir en compte que encara falta incorporar les dades que es registrin aquest dilluns, 31 d’octubre, però poc variarian els números finals.

Només dos dies de fresca

L’ambient fresc ha estat molt car de veure aquest octubre. Amb les dades fins al dia 30, tan sols hi ha hagut dues jornades en què ha fet més fresca del que marca la mitjana. El primer va ser, justament, l’1 d’octubre, després de la refrescada que hi va haver a les acaballes de setembre. El segon va ser el dia 7, l’únic dia de pluja.

Els 28 dies restants, l’anomalia de la temperatura mitjana diària ha estat positiva, sent més marcada durant la segona quinzena. Fins i tot, hi ha hagut sis dies en què l’anomalia ha estat superior als 5 graus.

El setè octubre més eixut

L’octubre és el mes més plujós de l’any a Barcelona. Al bell mig d’aquesta llarga sequera, però, la pluja d’octubre ha fet figa. En tot el mes només s’han acumulat 11 l/m² a l’Observatori Fabra, lluny dels 85 l/m² que marca la mitjana.

A falta de finalitzar del tot el mes, estaríem parlant de l’octubre més sec des del 1984 i del setè més eixut de la sèrie de dades centenària del Fabra.

Que hagi estat un octubre tan sec és una molt mala notícia, ja que no fa més que agreujar la situació. Des que va començar l’any s’han acumulat 267 l/m², el 52 % del que seria habitual. Si mirem una mica més enrere i sumem la pluja caiguda al llarg dels últims dotze mesos, la situació és igualment dolenta, ja que tan sols han caigut 348 l/m², el 56 % de l’esperable.

Moltes nits tropicals dins el nucli urbà, però sense rècord

A l’Observatori Fabra no s’ha arribat a registrar cap nit tropical. En canvi, a les Corts, enmig de la trama urbana de Barcelona, se n’han comptat fins a 12 (la mitjana en són tres o quatre). Onze d’aquestes es van registrar de manera consecutiva durant la segona quinzena del mes.

Encara que pugui semblar excepcional, la sèrie de dades de l’observatori de Can Bruixa, iniciada l’any 1987, presenta un antecedent encara més escandalós. L’any 1997 n’hi va haver fins a 15, sent el rècord de la sèrie. En segon lloc, hi trobem aquest 2022, empatat amb l’any 2013.