La matinada d’aquest dissabte ha estat freda, feia mesos que no havíem de sortir de casa amb un jersei o una jaqueta fina. L’entrada d’una massa d’aire procedent del nord i l’encalmament del vent han afavorit que la matinada d’aquest 26 de setembre fos més pròpia d’un 26 d’octubre. Els registres mínims s’han mogut entre els 9 i els 14 graus a Barcelona.
El fred ha arribat més d’hora de l’habitual
La mínima a l’Observatori Fabra ha marcat 9,4 ºC, el registre més baix des del dia 6 d’abril, jornada en la qual van anotar una mínima de 9 ºC. Ha estat el primer cop que baixàvem dels 10 graus a l’Observatori Fabra des del dia 14 d’abril, jornada en què el termòmetre va marcar 9,9 ºC.
Es tracta de la primera mínima de menys de 10 graus més primerenca des de l’any 2002, any en el qual va arribar el 25 de setembre, un dia abans que enguany.
L’any 2019 la primera nit freda, de menys de 10 graus en aquest punt de Barcelona, es va registrar molt més tard, concretament el 5 de novembre (9,3 ºC).
Quan sol arribar la primera mínima de menys de 10 graus a l’Observatori Fabra?
A l’Observatori Fabra era usual baixar per primer cop dels 10 ºC a principis d’octubre a inicis del segle XX. En l’actualitat, aquesta data s’ha desplaçat 15 dies i ara és més normal que es doni a mitjans de mes.
De fet, són diversos els anys en què aquest primer registre de menys de 10 ºC no arriba fins a principis de novembre, un fet inèdit fins a la dècada dels 70 i que ha agafat certa recurrència des dels anys 90.
Per contra, cada cop és més difícil baixar per sota dels 10 ºC al setembre, un fet que era força assequible que passés durant el segle passat i que, a banda d’aquest 2020, només s’ha donat tres cops durant el XXI: l’any 2007 (el dia 271 de l’any, és a dir, el 28 de setembre), el 2002 (el dia 268, el 25 de setembre) i l’any 2001 (el dia 260, és a dir, el 17 de setembre).
Els tres anys que el fred ha arribat més d’hora a Barcelona
L’any 1982 el fred es va fer notar de forma prematura, concretament el dia 1 de setembre, l’any que va arribar més d’hora a l’Observatori Fabra des del 1913. En segona posició cal destacar l’any 1965, que va arribar un dia més tard, el 2 de setembre, i en tercera posició, l’any 1915, que va fer-ho el dia 4 de setembre.
El fred no s’instal·larà encara a Barcelona
El fred no ha estat exclusiu de Barcelona i la matinada de dissabte s’ha fet notar de forma marcada arreu del país, sobretot a l’interior i en punts dels Pirineus.
Entre ahir i avui, 7 de les 148 estacions de la #XEMA amb >10 anys de dades han mesurat la mínima més baixa en un mes de setembre.
En general va fer més fred el 16-17 de setembre de 2017 i sobretot el 27-28 de setembre de 2007 pic.twitter.com/z2N9y80J2m
— Meteocat (@meteocat) September 26, 2020
La propera nit podria ser tan freda com aquesta i tornar a anotar alguna mínima inferior als 10 ºC a la part alta de Barcelona. A banda, el vent bufarà fort de mestral i accentuarà encara més la sensació de fredor.
El fred, però, de moment no s’hi instal·larà. Els mapes anuncien una estabilització de la situació meteorològica a partir de dilluns i un ascens de la temperatura, sobretot en el cas de la màxima, que assenyalarà registres superiors als 25 graus a mitjans de setmana.
Una nova borrasca atlàntica podria tornar a portar-nos moviment meteorològic a les acaballes de la setmana i al llarg del cap de setmana vinent, tot i que de moment no sembla que vagi acompanyat d’un descens de la temperatura tan marcat com el d’aquest cap de setmana.
Els models estacionals preveuen, ara per ara, un octubre més suau del normal, entre 0,5 i 1 ºC per sobre de la mitjana. Pel que fa a la precipitació, l’entreveuen normal al litoral, però més eixut cap al nord del territori.