El veler Tara ha recorregut tots els oceans del món amb l’objectiu d’investigar el microbioma de l’oceà. Durant tot el cap de setmana, fa una aturada en el seu recorregut al Port Olímpic per explicar els resultats de tot aquests treballs. A partir d’ara començarà una nova missió, Microplàstics 2019, que recorrerà diferents rius europeus per investigar la procedència de la gran quantitat de plàstics que hi ha al mar Mediterrani.

Durant els 10 anys que ha durat la seva última missió, Tara Oceans, els investigadors a bord del veler han descobert que cada cop hi ha més presència de microplàstics al mar. De fet, actualment “hi ha la mateix quantitat de microplàstics que de plàncton”, explica André Breu, director de polítiques de la Fundació Tara. A més, alerta que si tot continua a aquest ritme, “en pocs anys anys n’hi haurà més que microorganismes”.

Per això, ara volen arribar a entendre, en un dels més contaminants —com és el mar mediterrani—, quin és l’origen d’aquests residus. La investigació se centrarà a recórrer els principals rius i desembocadures i així assenyalar el problema. L’objectiu, diuen, és poder buscar solucions perquè es puguin aplicar polítiques mediambientals que resolguin aquesta situació.