Falten tres mesos perquè Barcelona declari l’emergència climàtica i les entitats ja comencen a debatre propostes concretes per fer front al canvi climàtic. Aquest dijous s’ha celebrat la primera sessió participativa de la Taula per l’Emergència Climàtica, prèvia a la declaració prevista per a l’1 de gener del 2020. L’Ajuntament ha constituït aquest espai perquè entitats i ciutadans particulars puguin dur i debatre propostes per frenar o mitigar el canvi climàtic a curt, mitjà i llarg termini.

En la primera de les quatre sessions participatives s’han debatut quatre àmbits estratègics:

  • Cicle de l’aigua i litoral. S’hi han portat propostes per promoure els usos de les aigües pluvials i afavorir la infiltració d’aigua en el subsol.
  • Molt més verd. L’objectiu és incrementar les superfícies d’àrees verdes i preservar les espècies que puguin ser vulnerables davant el canvi climàtic.
  • Renovables: terrats i espai públic. Es vol impulsar les instal·lacions d’energies renovables, tant a l’espai públic com al privat.
  • Sobirania alimentària. El debat ha girat entorn de la prioritat dels productes ecològics i de proximitat.

Menys carn a les escoles

Algunes entitats han treballat els darrers dies per posar sobre la taula mesures per lluitar contra l’escalfament global del planeta, que té i tindrà incidències a Barcelona. Per exemple, Families for Future Barcelona proposa una reducció substancial del consum de carn a les escoles municipals i, així, reduir les emissions de partícules contaminants, tal com recomana l’ONU.

També hi ha moviments del clima i institucions que demanen que les propostes contra el canvi climàtic no es desenvolupin només a la ciutat. Tècnics del Pla estratègic metropolità de Barcelona han assistit a la trobada per recollir les idees compartides i estudiar si es poden aplicar al conjunt de l’àrea metropolitana. “El clima i la crisi que vivim no entenen de fronteres”, ha dit la tècnica Irene Navarro.

Barcelona

Avís de les entitats del clima

Entitats com Fridays for Future o ClimAcció han advertit que aquestes sessions puguin servir per “delegar” la responsabilitat d’impulsar mesures contra el canvi climàtic a les associacions, i no al govern municipal. “Busquem el consens de la societat”, ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, qui no ha compartit aquestes afirmacions. “El consens no el podem imposar: l’hem de guanyar a còpia de convenciment. Si arribem amb un document que no és assumit per la societat, no prosperarà”, ha afegit.

Malgrat veure amb bons ulls les sessions participatives, aquestes entitats han demanat que hi hagi experts científics que formin part del seguiment, la implantació i l’avaluació de les mesures plantejades.

Taula d'Emergència Climàtica

Badia espera arribar a “grans consensos” per poder fer una declaració “que interpel·li tota la societat”. L’objectiu de l’Ajuntament és que la declaració d’emergència climàtica plantegi reptes de ciutat que no només toquin temes d’àmbit municipal, sinó que també involucrin l’Estat i la Generalitat.

Pròximes sessions participatives

La Taula per l’Emergència Climàtica està organitzada per tres sessions participatives més:

  • 17 d’octubre, dia en què es parlarà de mobilitat i consum responsable.
  • 7 de novembre, amb el debat sobre les emissions contaminants i la rehabilitació d’edificis.
  • 28 de novembre, una última sessió que servirà per debatre una proposta de declaració d’emergència climàtica.