albada 19 octubre barcelona
foto: Alfons Puertas

Arribar als 25 ºC a l’octubre és un fet que hem anat normalitzant darrerament però que era molt rar durant el segle XX. Hem passat d’un fenomen anecdòtic a un de molt recurrent i força habitual en els darrers anys.

Mai tants dies d’octubre a 25ºC com aquest 2023 a l’Observatori Fabra

Un total de 15 (dels 18 primers dies) del mes d’octubre han assolit enguany la marca dels 25 ºC a l’Observatori Fabra. Es tracta d’un fet inèdit en els 110 anys d’història de l’Observatori. I això quan encara falten més de 10 dies per acabar el mes.

Se superen així els 14 dies en què es van arribar als 25 ºC dels recents 2013 i 2022, que fins ara compartien primer lloc.

Els 25ºC, cada cop més assequibles

No hi ha cap dubte que, en el cas de l’Observatori Fabra, assolir els 25 ºC a l’octubre és cada cop més fàcil.

Podem dir que ha passat de ser un fenomen del tot excepcional durant bona part del segle XX a ser un fenomen gairebé habitual en el segle XXI.

Les dades són molt contundents. Només en 47 dies d’octubre del segle XX es van assolir els 25 ºC i la majoria, concentrats a les acaballes de segle. Mig dia per any si dividim els 47 dies entre els 87 dels que té l’Observatori Fabra a la seva sèrie (des del 1914).

El canvi és evident si ho comparem amb els 110 dies en què s’han arribat als 25ºC a l’octubre en el segle XXI. Gairebé cinc de mitjana per any. Gairebé 10 vegades més que al segle XX.

En aquest sentit, l’ascens és clar i meteòric des de les acaballes dels anys 90.

Si analitzem la mitjana mòbil de 30 anys (gràfic superior), es veu com l’ascens és ràpid i gradual des de finals de segle i sostingut durant el segle XXI.

Al segle XX, només en 16 dels 87 octubres de què hi ha dades a l’Observatori Fabra es va registrar algun dia amb 25 ºC. La dada del segle XXI és radicalment diferent: només 2002 i 2005 han fallat a la cita. Sense interrupcions des del 2006 i amb màxims històrica el 2022 i 2023.

Un ascens que no es nota tant a la trama urbana

A la trama urbana de Barcelona (les Corts, Meteocat 1987-2023) l’ascens no és tan notori com en el cas de l’Observatori Fabra.

També hi ha un augment, però és més discret que en el cas de l’Observatori Fabra. Cal tenir en compte que es tracta d’una sèrie molt més curta (36 anys) que la de l’ Observatori Fabra (110) i, en aquest sentit, no són comparables.

Més calor de dia… i també de nit

La calor també està fent passos endavant en hores nocturnes.

Sense assolir grans rècords, els dos darrers mesos d’octubre (2022 i 2023) ubiquen moltes nits entre les més càlides registrades, tant a les Corts com a l’Observatori Fabra.

Mínimes de dimecres, 18 d’octubre del 2023

Sense anar més lluny, els 22,0 ºC de temperatura mínima registrats aquest dimecres a les Corts és la temperatura mínima més alta registrada mai en una segona quinzena d’octubre en els 36 anys de dades.

La temperatura tira decididament amunt. Els estius s’allarguen, l’entretemps es desplaça i qui en surt més mal parat és, sens dubte, l’hivern, una “espècie” en “perill d’extinció”, si més no, concebut com el teníem entès fa no gaires dècades.