borrasca Aline pluja acumulada

L’Institut Portuguès del Mar i l’Atmosfera (IPMA) ha batejat aquest dimarts al vespre la borrasca Aline. És la segona borrasca amb nom que ens afectarà aquesta setmana després de Babet, anomenada pel servei meteorològic britànic aquest dilluns. La borrasca Aline tindrà un impacte més directe a casa nostra.

La borrasca Aline, aquest dijous

La borrasca Aline, anomenada per l’IPMA aquest dimarts, ja apareix als mapes per escombrar la península com un elefant en una terrisseria.

En aquest sentit, queda perfectament definit un episodi que regarà amb ganes gairebé tot Portugal continental i Espanya, sense que hi hagi d’haver pràcticament excepcions.

Aquest dijous la pluja anirà escombrant la península acompanyada de vents forts que podran superar amb certa facilitat els 80 km/h a bona part del centre i sud peninsular.

La pluja anirà arribant, amb el pas de les hores, també a Catalunya.

La pluja més continuada a Catalunya i Barcelona, de nit i matinada

En el cas de Catalunya i Barcelona, els mapes ja mostren amb una fiabilitat bastant alta l’episodi de pluja general i puntualment abundant associat al pas de la borrasca Aline.

Si bé durant el matí i el migdia de dijous el temps encarà aguantarà sense pluja a bona part de Catalunya, gairebé tots els mapes indiquen que hi haurà un episodi general a partir de mitja tarda i, molt especialment, durant la nit de dijous i matinada de divendres.

La pluja abundant, no a tot arreu

La pluja podrà deixar entre 5 i 15 litres de manera molt uniforme a bona part de Catalunya i també a Barcelona ciutat. Serà general, sí, però abundant només en alguns indrets.

La part positiva serà la regada contundent dels Pirineus, i molt especialment del vessant sud, on es podrien superar amb certa facilitat els 50-70 litres de pluja acumulada, especialment de la serralada del Cadí cap a l’oest. Seria sens dubte una grandíssima notícia per a uns embassaments que es troben a poc més del 20 %. No servirà en cap cas per capgirar la sequera, però si més no aturarà el cop durant uns dies i, fins i tot, es podrà recuperar algun punt, especialment a les conques de l’Ebre, que és on la pluja podrà acumular quantitats més importants, fins i tot superiors als 100 litres.

La part negativa és que, tot i ser una regada general, hi haurà alguns indrets que amb prou feines veuran ploure. En aquest sentit, els dos extrems de la costa (l’Empordà i el delta de l’Ebre) s’entreveuen com les zones on la pluja podria passar de puntetes.

Vent fort i fresca de plena tardor posterior

L’afectació de la borrasca Aline no serà exclusivament pluviomètrica. Amb el pas del front, el vent s’enfortirà sobre manera a gairebé tot Catalunya, primer de sud-oest (la matinada de divendres) i, després, de ponent per girar a mestral durant el matí.

És probable que es puguin superar els 60-70 km/h a moltes comarques i que es puguin superar els 90 km/h als indrets més exposats als vents.

Divendres el vent més fort es concentraria al centre i la Costa Daurada, tot i que manxarà amb intensitat, molt probablement fins i tot a Barcelona.

Amb l’entrada d’aquesta possible ventada s’aturaran les precipitacions ja abans del matí de divendres i s’iniciarà un descens contundent de la temperatura. Aquest descens es notarà dijous, però tindrà continuïtat en dies posteriors i ens encaminarà cap a un cap de setmana amb un ambient de plena tardor.

Temporal marítim molt dur

Amb l’entrada de vent de sud i sud-oest, el temporal marítim està més que garantit entre dijous i divendres.

En aquest sentit els models indiquen que les onades mitjanes podrien superar els 4 metres en diversos trams de la costa entre el vespre de dijous i divendres al matí, quan tindria el seu punt màxim.

Aquest temporal marítim, barrejat amb una pressió atmosfèrica molt baixa, pot comportar la pèrdua de sorra de moltes platges, sobretot les més exposades al sud. En el cas de Barcelona, especialment les del Garraf, Baix Llobregat i Maresme.